Waarom Bon Ivers nieuwe, ontoegankelijke plaat tóch intrigeert

Waarom Bon Ivers nieuwe, ontoegankelijke plaat tóch intrigeert

Het nieuwe album van Bon Iver –22, A Million – vervreemdt Corjan. Probeert zanger Justin Vernon zichzelf uit een depressie te zingen? Tegelijk intrigeert de muziek. Dus zet Corjan het album op, en op, en op.

Bon Iver doet het goed onder liefhebbers van alternatieve popmuziek. In veel gevallen sluit ik mij graag aan bij deze groep. Maar het nieuwe album van het muzikale meesterbrein Justin Vernon is misschien gewoon een brug te ver voor deze gewone jongen.

Want één ding is duidelijk: de oude Bon Iver is niet meer. Het nieuwe album 22, A Million is niet toegankelijk. De talloze samples en verdraaide stemmen, de ogenschijnlijk onsamenhangende songteksten en een albumhoes vol duizelingwekkende symboliek, vervreemden. Opmerkelijke tracks als 10 d E A T h b R E a s T ⚄ ⚄ en 21 M◊◊N WATER maken het luisteraars (en recensenten) niet gemakkelijk. Het lijkt een bewuste actie om afstand te creëren tussen muzikant en publiek.

Helende plaat voor zichzelf

Waarom maakt iemand zo’n album? Het lijkt erop dat zijn daverende succes Vernon niet in de koude kleren ging zitten. Het brein achter Bon Iver schuurde aan tegen een depressie. Mattie Kanye West adviseerde Vernon zich minder druk te maken om de buitenwereld en meer op zichzelf te letten. Een gedachte die op 22, A Million duidelijk weerklinkt. Misschien is het album daarom de minst toegankelijke plaat van Bon Iver. Vervreemdend voor de luisteraar, helend voor zichzelf?

Terwijl ik dit allemaal typ, twijfel ik trouwens over mijn woorden, want bij vlagen raken de liedjes me wel. Neem de mysterieuze track 33 “God”. Een telkens terugkerend spiritueel fragment daaruit neemt me mee – er klinkt: ‘Find God and religion’ uit mijn speakers. Het is een sample van Paolo Nutini’s track Iron Sky.

Goede kunst zet je aan het denken, durft vreemd te zijn en af te schrikken. Ik zet het album daarom opnieuw aan. En nog eens. In de hoop via deze vreemde ‘heilige herrie’ thuis te komen bij mijzelf.