Huilende wolven en Ben Howard als spirituele reisgenoot

Huilende wolven en Ben Howard als spirituele reisgenoot

Corjan vraagt zich af of je het geloof kunt verliezen aan de liefde, omdat de liefde groter bleek. Deze zin van Ben Howard was dagenlang zijn spirituele tochtgenoot:‘We’ve lost faith, in the arms of love’.

Het nummer The Wolves van Ben Howard kwam een poosje terug weer in mijn oortjes via de nieuwe ochtendshow van 3FM. Een zin uit de song bleef dagenlang mijn spirituele reisgenoot. Eerlijk is eerlijk, ik kwam Ben Howard enkele jaren geleden pas goed op het spoor door The Voice of Holland. Sandra van Nieuwland coverde Keep Your Head Up fabuleus en ik moest op zoek naar het hele repertoire van de Engels zanger.

Terug naar het liedje. Ben Howard vecht met de wolven. In de song gebruikt de Engelsman zinnen uit sprookjes om zijn jammerklacht over het leven kracht bij te zetten. De wolven zijn hier de vragen, twijfels en ‘demonen’ die hun tanden ontbloten en hem op de huid zitten. Howard zingt met gepijnigde stem: ‘We’ve lost faith, in the arms of love’.

Deze zin bleef mij dagenlang achtervolgen. Als rode ogen die in de nacht van de ziel naar me loeren vanuit de bossen.

Kan de liefde je opvangen?

De zin is in mijn hoofd een eigen leven gaan leiden, ik bedoel: is de zanger teleurgesteld in het leven, in de liefde? Of gaat het over zijn geloof? Wanhopig klinkt het namelijk net voor deze zin: I lost my patience with the Lord. De komma in de zin [tussen faith en in] is in mijn beleving cruciaal. Is de zanger zijn geloof in de liefde verloren? Of moeten we lezen, ik heb mijn geloof verloren, in de armen van de liefde? Misschien is het te ver gezocht, maar kun je het geloof kwijtraken terwijl de armen van de liefde je opvangen?

Ik krijg een flashback naar dat oude boek waar staat: ‘Zo blijven dan, geloof, hoop en liefde, maar de meeste van deze is de liefde…’