Dit zijn de Lazarussen van 2016

Dit zijn de Lazarussen van 2016

Wat was de mooiste opstanding van dit jaar? Dit zijn volgens ons de Lazarussen van 2016! (Maar vul de lijst gerust nog ff aan.)

Er zijn van die opstandingen die vriend en vijand vervullen met respect en waar nog lang over wordt nagepraat. En als je het een beetje goed documenteert, kan het zijn dat je 2000 jaar later nog steeds fans hebt of dat er een website naar je wordt vernoemd. Of deze Lazarussen dat halen, valt nog te bezien. Maar ze bepaalden in ieder geval dit jaar het gesprek. We noemen ze in willekeurige volgorde.

1 Pokémon

Vroeger spaarden we met z’n allen Pokémon-kaarten. Tenminste, als je ouders ze niet demonisch vonden. Na de hype gingen we verder met onze levens en werd Pokémon verbannen naar de krochten van de game-nerds en de kringloopwinkels.
Tot het gele vriendje met een bijbehorend leger van nieuwe creaturen in 2016 digitaal herrees. Binnen enkele weken waren er in Nederland 2 miljoen spelers. En, hoe ironisch, zelfs kerken zagen kansen om met het spel jongeren de kerk binnen te halen. Pokémon gaf moederbedrijf Nintendo een broodnodige financiële injectie. Inmiddels is het spel weer op z’n retour, maar wie weet waar het beestje volgend jaar weer opduikt.

2 Jan Terlouw

De draak van Smook en de vogels van Decibel: al in onze kindertijd was daar Jan Terlouw die ons waarschuwde dat we te roekeloos omgingen met onze omgeving, met onze medemens in De Koning van Katoren. Maar de boeken van Jan verstoften in de boekenkast en aan zijn politieke carrière kwam een eind.

Maar dit jaar zat Jan opeens weer in een talkshow. De praatgrage host hield voor de verandering een keer zijn mond, zodat we opnieuw naar Jan konden luisteren. Hij riep ons op om elkaar weer te vertrouwen, om opnieuw, zoals Stach, de draken, vogels te bevechten, de granaatappelboom van Wapenfelt om te hakken. En om op de Stoel van Stellingwoude iemand te laten zitten die weet wat het is om nederig te zijn.

3 Michelle Obama

We wisten eigenlijk wel dat ze minstens zo leuk was als haar man, maar wat bewees ze zichzelf dit jaar als fenomenale spreekster. Ze werd het krachtigste wapen in de campagne van Hillary Clinton en onderstaande speech tegen de uitlatingen van Trump gaat de geschiedenisboeken in. ‘Dit is niet normaal. Dit is geen ‘normale’ politiek. Dit is een schande en niet te tolereren. En het maakt niet uit tot welke partij je behoort. Geen enkele vrouw hoort zo behandeld te worden, niemand verdient zo’n belediging.’
Michelle, alsjeblieft, kom nog een keer terug!

4 Wielrenner Annemiek van Vleuten

Ze had er al meer dan 100 kilometer op zitten, lag op kop en was dus op weg naar goud. Maar zo’n 15 kilometer voor de finish crashte ze zo heftig, dat we voor de tv-schermen onze adem inhielden.

Ze herstelde gelukkig snel van de beschadigingen aan de wervelkolom en de hersenschudding en maakte een maand later weer haar rentree, in de proloog van de Ronde van België. Die ze gewoon even won. ‘Als je het mentaal moeilijk hebt, is het het best om je benen te laten spreken en gewoon weer lekker te gaan fietsen. Ik ben niet in een hoekje gaan zitten huilen, maar gaan genieten van het Italiaanse leven en fietste als ik zin had.’

5 Chance the Rapper

Volgens het toonaangevende Pitchfork maakte hij een van de beste rapalbums van het afgelopen jaar. Bovendien doet hij –samen met Kirk Franklin- mee in het beste nummer van het jaar: Ultralight Beam van Kanye West.
De getalenteerde protege van Kanye West is opmerkelijk: hij heeft geen platenlabel en z’n albums zijn gratis. ‘I don’t make songs for free I make them for freedom.’ Daarnaast is hij betrokken bij het Empowerment Plan waar hij met het project Warmest Winter daklozen jassen laat maken voor andere daklozen.

Dit jaar stond hij in alle grote Amerikaanse shows. Z’n Europese tour zegde hij helaas af, nadat ‘grote broer’ Kanye West mentaal intstortte. Live in een BBC-uitzending bad hij voor hem.

6 Mohamed El Bachiri

Op de valreep circuleert deze ontroerende speech van Mohamed uit Molenbeek, die zijn vrouw Loubna dit jaar verloor bij de aanslagen in Brussel. Hij roept op een indrukwekkende manier op tot een Jihad van liefde, ondanks zijn grote verdriet.

7 Rikko Voorberg

‘Onze’ Rikko stond elke werkdag in alle vroegte op om luisteraars en lezers te inspireren. Dat maakt dat wij vonden dat hij ook in dit opmerkelijke rijtje thuishoorde. Zijn motivatie? ‘Het is mijn zoektocht naar het geheim van dat verhaal van de Bijbel. Een verhaal dat een ander perspectief geeft op dingen die spelen in onze maatschappij, op onrecht bijvoorbeeld. Het is een verhaal waar gelovigen en niet-gelovigen iets aan hebben.’

Luister hier naar Rikko’s laatste inspiratietekst van 2016