Deze heren kunnen uitstekend jatten van Mumford & Sons

Deze heren kunnen uitstekend jatten van Mumford & Sons

Hoge, dromerige zang en stuwende drums, Corjan geniet al weken van Nothing But Thieves. Helemaal als ze live de heilige herrie van Mumford & Sons ten gehore brengen.

Het vinyl van de Britse band Nothing But Thieves ligt al wekenlang onafgebroken op de platenspeler. Het gelijknamige debuutalbum geeft me bij vlagen kippenvel. Niet alleen bij mij trouwens, de band is geliefd op de Nederlandse festivals en poppodia (De Melkweg is alweer uitverkocht). De heren stonden verder al in het voorprogramma van de grootse band Muse. De uit Essex afkomstige band weet te boeien met haar venijnige gitaarriffs, stuwende drums en hoge, dromerige zang.

nbt_albumEssex, is een belangrijke broedplaats voor popmuziek. Giganten als Blur, Depeche Mode en The Prodigy hebben hier een muzikale roots liggen. De keuze voor de naam van de band is net als de voorkant van de plaat wat in nevelen gehuld. Na enig detectivewerk kom ik van gitarist Joe de volgende uitspraak tegen: ‘There’s a quote and it said, ‘Don’t be impressionable, your religious leaders are nothing but mega thieves.’ I don’t think mega thieves is a very good band name, but thought Nothing But Thieves is a good band name, so there you go.’

Nou, goed jatten kunnen deze Engelse ‘dieven’; de heren hebben in een BBC-radioshow het nummer ‘Believe’ van Mumford & Sons – je weet wel van het laatste banjo-loze album Wilder Mind 😉 – een heel eigen draai gegeven. De kwetsbare song over de geloofstwijfel van Mumford & Sons klinkt uit de kelen van Nothing But Thieves minstens even geloofwaardig.