Massive Attack: wie sleept wie naar de ondergang?

Massive Attack: wie sleept wie naar de ondergang?

Corjan luistert en kijkt naar een zware, trage en ook tragische song van Massive Attack. De ongrijpbaarheid van Come near me pakt hem keer op keer.

Massive Attack is een bijzondere band uit Bristol, Groot-Brittannië. De groep wordt door veel mensen gezien als een belangrijk pionier in de triphop. Ze zijn vooral bekend van hits als Unfinished Sympathy, Risingson en Teardrop. De band gaf begin dit jaar twee optredens in Nederland. Hun muziek kent invloeden uit verschillende genres van triphop (acid)jazz, hiphop, elektronische muziek en rock, tot reggae en klassieke muziek.

Bij Massive Attack zijn het op dit moment vooral de bijzondere videoclips die mijn aandacht trekken. In de beklemmende song Come near me vertelt Massive Attack samen met Ghostpoet een verhaal in zes minuten, dat ik diverse keren opnieuw bekijk. De Top 2000-freak hoort in de song trouwens een vleugje van de oude hit Unfinished Sympathy langskomen. De song is zwaar, traag en tragisch; de beelden ondersteunen deze gedachte subliem. Want wat gebeurt er nu eigenlijk in de song? Is de man de personificatie van een angst die de vrouw gevangen houdt? Lukt het de vrouw niet om los te komen van de vrees die haar letterlijk kopje-onder laat gaan? Of zit ik ernaast, draait het hier om een ongezonde relatie waarbij de vrouw de leiding heeft en juist de man meesleept de ondergang in?

Om een lang verhaal kort te maken. Massive Attack is meer dan een drieminutendeuntje voor de 538-liefhebber. Deze kunstenaars geven je stof tot nadenken en maken het je niet makkelijk, zoals echte kunst trouwens ook hoort te doen.