Marieta zegt sorry

Marieta zegt sorry

Sorry zeggen, daar is Marieta best goed in. Vandaag doet ze het weer. Voor de women’s march, de paus. Maar ze zegt vooral sorry tegen haar twee dochters…

Allereerst mijn welgemeende excuses voor afgelopen weekend. Het weekend waarin de vrouwen weer een fraai visitekaartje van hun sekse hebben afgegeven met hun women’s marches. Massaal demonstreren voor welk doel? Om ‘gehoord’ te worden? Om ‘gezien’ te worden? Om maar niet te spreken over die rare mutsen met pussy-oortjes en die vreselijke vagina-pakken. En die zogenaamd gevatte teksten op de protestborden. Weer een fraai staaltje flauwe vrouwenhumor. Sorry hiervoor. Sorry wereld, dat we jullie daarmee hebben lastiggevallen.

Waar maken die vrouwen zich ook druk om? Trump zou neerbuigend doen over immigranten en vrouwen? Geef die man nou gewoon een kans. Kijk naar zijn eigen eega. Afkomstig uit Slovenië. Dankzij hem leeft ze als een koningin. Oké, ze ziet er ook heel goed uit, loopt er nooit slonzig bij, runt een eigen sieradenbedrijf en is vooral een goede moeder die haar zoon altijd uit school haalt. Zij weet gewoon hoe ze zich moet gedragen en hij is goed voor haar. Ik denk dat ze ook nooit zeurt, laat staan dat ze het ergens niet mee eens is. Beetje leven en laten leven en dan is er geen enkel probleem. Sorry Donald, voor mijn seksegenoten. Ze waren vast ongesteld.

Ook nog een sorry voor de paus trouwens. Die zei dit weekend letterlijk dat hij hoopt dat vrouwen mee gaan denken in de kerk omdat ‘de kerk vrouwelijk is, het is de bruid van Christus en dat is het theologische fundament van vrouwen’. Die man is ook al helemaal in de ban van die vrouwen die meer invloed willen. Laat ons nou gewoon koffieschenken, knutselen met de kinderen en ouderen bezoeken. Dat gaat goed, daar zijn we goed in. Dat is onze plek. Laat de mannen maar beslissingen nemen. Dat is hun taak in deze wereld. Wij komen veel beter tot bloei als we doen waar wij voor gemaakt zijn: zorgen, voor anderen en vooral voor je eigen gezin. Leiderschap is helemaal niet iets waar je gelukkig van wordt, vooral vrouwen niet, die zijn daar te gevoelig voor.

Sorry lieve dochters van me, dat jullie mama dit soort excuses veel te goed kan formuleren. Dat ik me anno 2017 volgens sommige mannen nog steeds zo zou moeten opstellen omdat het mijn plek is. Of omdat ik dan pas echt meetel als ‘one of the guys’. Sorry dat ik ook daar vaak niet tegen protesteer.

Sorry, dat ‘verwijfd’ nog steeds een scheldwoord is. Dat er nog steeds een groot aantal kerken is dat vindt dat ‘de vrouw’ zich daar niet moet laten horen. Dat ze nog steeds leren dat je als vrouw dienstbaar moet zijn. Dat je jezelf moet opofferen voor je man, je gezin. Dat er door die kijk nog steeds te veel vrouwen zijn die niet economisch zelfstandig zijn en in grote problemen komen als ze alleen komen te staan.

Lieve meiden, leer dit van mij en leer dit van al die vrouwen die afgelopen weekend protesteerden. Jullie zijn waardevol. Jullie kunnen verandering bewerkstelligen. Misschien gaat het stap voor stap, maar het komt. In Christus is geen onderscheid tussen man of vrouw. Hij was het die Maria aanmoedigde en Marta terugriep om plaats te nemen tussen de mannen en van hem te leren. Hij liet vrouwen, niet mannen, het nieuws van zijn opstanding vertellen. Neem die verhalen als inspiratiebron.
Benut je talenten. Word sterk en zelfstandig. Laat je eigenwaarde niet van een man afhangen. Je man is niet je god.

Blijf uit de buurt bij de mannen die Trump-taal bezigen, er zijn er genoeg die het niet doen. Kom tot bloei, op school, in je werk, alleen of in een relatie, in een eventueel gezin, in de kerk. We hebben jullie zo hard nodig om deze wereld een beetje mooier en beter te maken. De mannen hebben jullie nodig. En de volgende generatie vrouwen misschien nog wel meer.

Het lijkt alsof we nu op een keerpunt staan, alsof we met een man als Trump weer terug bij af zijn. Maar wij vrouwen hebben eindeloos geduld, dat hebben we al zo lang geoefend…

Ik geef het niet op voor jullie en zal m’n best doen om waar ik kan het protestbord hoog te houden als het gaat om mijn, om jullie rechten. Met kracht en waardigheid. Zodat we de dag van morgen lachend tegemoet kunnen zien.