Nieuw experiment van Lazarus: de museum-kerk

Nieuw experiment van Lazarus: de museum-kerk

Bij Lazarus experimenteren we graag: daarom houden we op zondag 29 januari een kerkdienst in het Stedelijk Museum Zwolle. En jij kunt erbij zijn!

Het laatste avondmaal en Agnus DeiWat gaan we concreet doen? Op 29 januari a.s. om 10.00 uur komen we bijelkaar in het Stedelijk Museum in Zwolle. Daar is momenteel een prachtige tentoonstelling: Leven met aandacht, waar we al eerder over schreven. De kunst laat een zoektocht naar zingeving die een laagje dieper gaat dan huiselijk geluk, gezondheid en zelfontplooiing. Daar waar de aloude existentiële vragen liggen. Het gaat over ‘verinnerlijking’, rust, natuur, idealen, met schitterende beelden uit diverse religieuze tradities. En er is aandacht voor de spirituele beweging Moderne Devotie, waar Thomas a Kempis een van de boegbeelden van is (je weet wel, die van De navolging van Christus, het best verkochte werk van een enkele auteur ter wereld).

Kerk in een bijzondere omgeving

Lazarus-blogger én theoloog Wolter Huttinga leidt je rond door de tentoonstelling en heeft er een mooie liturgie bij samengesteld. Er is muziek, gebed, een preek: alles wat je verwacht in een ‘normale’ kerkdienst, maar dan dus in een bijzondere omgeving en op een vrije, zoekende manier. Om 11.00 uur gaat het museum officieel open en zijn we klaar. Of nou ja, dan krijg je nog een  kopje koffie om af te sluiten.

Een goede combi: kunst en religie

Het ligt nogal voor de hand om kunst en religie te combineren, trouwens. Kunst kan religieuze gevoelens oproepen en veel religie leidt tot kunst. Denk ook aan de oudere schilder- en beeldhouwkunst en de katholieke architectuur. We zijn benieuwd hoe het deze keer werkt, als we het op een lekker postmoderne en eigen manier doen.

We houden wel van een experiment: eind vorig jaar werkten we al mee aan ZO’N ZIN in Kerst: in een hip industrieel pand dachten we op een alternatieve manier na over kerst, wat ook werd verwerkt tot een tv-uitzending. Eerder in 2016 hielden we al de ‘kroegentocht’ Lazarus 7keer7 Tour, waarbij we door heel Nederland trokken en 49 mensen aan het woord lieten over wat hen het meest verraste in hun geloof. Dat smaakt naar meer, en daarom nu: de museum-kerk. (Heb je een betere naam, laat het ons weten!)

Praktisch: als je erbij wilt zijn, schrijf je hier in. De kosten zijn 10 euro: we moeten voor ieder persoonlijk een toegangsbewijs voor het museum betalen en met dat ‘gratis’ kopje koffie zitten we al op die 10 euro. Je krijgt dus verdraaid veel cadeau, zullen we maar zeggen.

Ps. Bezit je een Museumkaart, neem die dan mee en je betaalt maar € 2,50!