Reis met Blaudzun naar Jupiter en kijk even vanuit een ander perspectief

Reis met Blaudzun naar Jupiter en kijk even vanuit een ander perspectief

Corjan volgt Blaudzun op z’n ruimtereis naar Jupiter. Het helpt hem om even boven z’n eigen, duistere materie te zweven en te reflecteren. 

Ik heb de interviews met Blaudzun in het NRC en muziekblad OOR geboeid gelezen. De laatste jaren waren niet gemakkelijk begrijp ik. Johannes Sigmund alias Blaudzun zag zijn huwelijk uiteenspatten en depressies zorgen regelmatig voor zonsverduisteringen in zijn ziel.

Des te opmerkelijker dat het nieuwe album Jupiter een bij vlagen opgewekte sound heeft. Blaudzun raakte me met zijn songs, komt dit omdat ik zelf ook worstel met de zwarte gaten in mijn binnenste? Hoe dan ook, Blaudzun ging met zijn muzikanten op ruimtereis en plantte een vlag op Jupiter.

Blaudzun is enthousiast over Jupiter:

De grootste planeet in ons zonnestelsel behoedt de aarde bijvoorbeeld voor allerlei ruimterommel. Het is hoe ik kunst ook zie: ons even wegtrekkend van alle zooi, een life saver soms. Dat je net dat ene liedje hoort en weer even weet waar het om draait. Dat je weet waar je staat. Weet waarom je van die ene houdt. Of juist niet meer. Zo ervaar ik muziek. En stiekem hoop ik dat mijn platen dat ook voor iemand anders kunnen betekenen.

‘Music is my religion’ stelde Jimi Hendrix ooit. Oké, dat is misschien wat too much, maar muziek is wel een stairway to heaven. Het vijfde album van Blaudzun is zo’n notenladder. Astronaut Blaudzun verbreedt mijn horizon, neemt me mee naar de ruimte van mijn eigen inner space. Ik sta in het donker en zie een vallende ster, het is tijd voor een wens.

foto: Blaudzun in de clip Powder Blue