Geen spierballentaal; Elbow pleit voor de kracht van verwondering

Geen spierballentaal; Elbow pleit voor de kracht van verwondering

Het lijkt alsof de band Elbow inspiratie haalde uit het bijbelboek Spreuken: Wijsheid in de gedaante van een meisje dat danst op de straat. Corjan is geboeid door de kracht die ervan uitgaat.  

Ieder kind is een kunstenaar, maar het is de kunst dit te blijven bij het volwassen worden. Ik moest aan de uitspraak van Picasso denken bij de prachtige videoclip van de nieuwe single van Elbow.

De video is opgenomen in Myanmar. In een decor van rust, eeuwenoude tradities en de schoonheid van de natuur volgen we het spelende meisje dat lachend en rollebollend het leven omarmt. De beelden zijn verweven met de beelden van een jonge monnik die op de drempel staat van het nieuwe monastieke leven. Zanger Guy Garvey zingt over het stralende meisje:

And there she stands

Throwing both her arms around the world

The world that doesn’t even know

How much it needs this little girl

It’s all gonna be magnificent, she says

It’s all gonna be magnificent

In het boek Spreuken wordt de wijsheid verbeeld als een Lady Wisdom. Een meisje dat danst en speelt op de hoeken van de straat. De wereld heeft te weinig oog voor deze vorm van wijsheid. Geen schreeuwende politici, maar de glimlach om een nieuwe ontdekking. Geen spierballentaal, maar de kracht van de verwondering.

Elbow weet iets van deze magie en diepgang te vangen in de woorden, de sound en de sferische beelden van de clip. Deze eerste single is in ieder geval zoals Elbow hoort te zijn: magnificent. Snel het hele nieuwe album Little Fictions luisteren!