Seculiere politici hoeder van het christendom? Daar vinden deze christenen wat van…

Seculiere politici hoeder van het christendom? Daar vinden deze christenen wat van…

Seculiere politici die zich in deze verkiezingstijd opwerpen als hoeders van het christendom? Alain ergerde zich eraan en schreef een petitie, die inmiddels door prominente protestanten en katholieken is ondertekend. En jij kunt je handtekening ook toevoegen. 

Rikko noemde het deze week al in zijn ochtendgedachte en Alain schreef er op onze site al over: politici die zich opeens als hoeder van het christendom opwerpen in deze verkiezingstijd. Vaak op een manier waaruit blijkt dat de vertrouwdheid met de christelijke waarden ontbreekt.

Laten we het initiatief naar ons toetrekken

Alain: ‘Overal waar seculieren aan de haal gaan met de christelijke traditie, is het goed als christenen assertief zijn en het initiatief voor het gesprek naar zich toetrekken. Of het nu gaat om een seculiere talkshowhost die het christendom achter de voordeur wil hebben of dat het een seculiere politicus is die het christendom opblaast tot een grotesk symbool: in beide gevallen moeten we de handschoen op blijven pakken en deelnemen aan dat gesprek.
Ik houd van een brutaal christendom en niet van een sorry-dat-ik-besta-mentaliteit. Onze traditie overleeft al 2000 jaar en heeft sterke papieren. Daarom mogen we ons best met wat meer zelfbewustzijn en assertiviteit uiten.’

Christenen zijn geen stemvee

In zijn petitie Inderdaad: Lang leve de christelijke cultuur zet Alain in vijf punten uiteen wat de belangrijkste waarden zijn van het christendom. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat christenen geen ‘stemvee’ zijn omdat ‘hun koninkrijk niet van hier is, hun koning niet van deze aarde is’.
Jezelf een christen noemen om daarmee andere groepen buiten te sluiten gaat in tegen de traditie. ‘Heb uw vijand lief is een vuistregel die wij wonderlijk (soms pijnlijk) genoeg hebben meegekregen van onze Heer zelf.’ En hij wijst erop dat de christelijke cultuur barmhartigheid is.

Petitie ondertekenen?

De hele petitie lees je hier na. Je kunt ‘m daar ook ondertekenen. Dat is inmiddels al gedaan door diverse prominenten waaronder Joost Röselaars (Remonstranten), Willem Smouter (Nederlands Gereformeerde Kerken), Gerard de Korte (Bisschop Den Bosch) en Karin van den Broeke (Protestantse Kerk Nederland) en Joris Vercammen (aartsbisschop Oud-Katholieke Kerk).