Soulwax: een beetje vreemd, maar wel lekker

Soulwax: een beetje vreemd, maar wel lekker

Het is een onverwachte combinatie: Theresia van Lisieux en synthesizermuziek. Corjan is geïntrigeerd door het nummer Heaven Scent en vraagt zich af: ‘Wat hebben de mannen van Soulwax met deze jonge non uit de negentiende eeuw?’

Soulwax heeft me te pakken met het funky basloopje, de vreemde synthesizer riffs en de sensueel ingesproken tekst. De Belgische heren van Soulwax werken in Heaven Scent samen met de Amerikaanse actrice Chloë Sevigny en dat smaakt naar meer.

Zij lieten Sevigny het door hen geschreven gedichtje Prayer To Saint Thérèse inspreken en gaven enkele muzikanten de vrije hand in de afronding. Wacht effe, een gebed aan de heilige Theresia van Lisieux? Yep. Soulwax liet zich inspireren door de gebeden van de in de negentiende eeuw levende Theresia.

Een kleine bloem van Jezus

Het meisje, dat volgens veel gelovigen een bijzondere band met God had, werd al non op haar 15e. Theresia hield van bloemen en zag zichzelf als de kleine bloem van Jezus. Een bloem die God verheerlijkt door gewoon zichzelf te zijn in het veelkleurige bloemenbed van Gods tuin.

De little flower werd slechts 24 jaar oud, maar liet haar levensverhaal achter. Haar autobiografie Het verhaal van een ziel inspireert mensen tot op de dag van vandaag. Zelfs tot in concertzalen aan toe. 

All about flowers

Soulwax zegt er zelf het volgende over: ‘We wanted to do something unique and arresting, Chloë is Catholic and we are all about flowers and spirituality. Saint Therese is a muse to both of us.’ 

De flower power van Soulwax smaakt, nee – ruikt voor mij naar meer. Op 4 april staan de zuiderburen in Paradiso. De hoogste tijd om de bloemetjes weer eens buiten te zetten en te werken aan mijn gebedsleven!