Father John Misty geeft iedereen op z’n donder

Father John Misty geeft iedereen op z’n donder

De song ‘Pure Comedy’ heeft een breekbaar randje, maar hakt er als een botte bijl in. Protestzanger Father John Misty spaart niemand. Corjan draait hem met een beetje weerzin.

Stad en land moest worden afgezocht om een paar muzikanten te vinden die wilden spelen op de feestjes van de nieuwe Amerikaanse president. De muziekwereld is op zijn zacht gezegd niet blij met het vals klinkende refrein ‘Let’s Make America Great Again’. Gouden tijden voor de Father John Mistyprotestsongindustrie zou je zeggen. Leo Blokhuis reageerde in ons eigen land al met een speciale website voor het protestlied. Wat mij betreft zet Leo protestpredikant Father John Misty (Josh Tillman) gelijk op de site.

Pure Comedy is een cynische pianoballade, van vlijmscherpe schoonheid met een breekbaar randje. Maar kijk uit! De song is ook een botte bijl, een olifant in een porseleinkast. Father John Misty legt de wereld van politiek, religie en samenleving over zijn muzikale knie en geeft ons allemaal een portie billenkoek. Ik heb de beste man nog niet live gezien, maar het schijnt een beleving te zijn.

Ik moet zeggen dat ik ook als gelovige deze song met een klein beetje weerzin draai. Want wie is deze Father John als hij zijn kameelharenmantel afdoet? Ik krijg geen grip op de protestzanger. Hoe dan ook, deze profeet krabt waar het jeukt, precies zoals een goede protestsong moet doen. Toch?