Wat als de waarheid geen concept, maar een persoon is?

Wat als de waarheid geen concept, maar een persoon is?

In de 40-dagentijd kijkt Anikó naar sporen van de opstanding in de kunst. Kijk mee en sta heel even stil…

Vorige week hebben we een van de vier Owen Gent illustraties besproken, uit zijn serie The resurrection in a secular world, verschenen in 2016 bij artikelen over de opstanding in Modern Reformation Magazine.

Zijn boodschap leek te zijn dat, zolang de opstanding in onze seculiere wereld een concept is, het een individualistische en vrijblijvende keuze blijft. En daardoor ook eenzaam en uitdagend.

Als het uitsluitend van jezelf afhangt

Hoe verdrietig, eng en zelfs depressief makend kan het idee zijn dat het uitsluitend van jezelf afhangt of het je lukt een hoopvol levensperspectief te omarmen of niet.

owen gent2 web

Kijk naar de afbeelding hierboven, een andere illustratie uit Owens serie. Het mooie gezicht van de hoofdpersonage lijkt een hopeloos donker masker te zijn. Hij of zij zit wat ineengezakt na te denken of te treuren.

‘De mens’ kijkt niet eens in de richting van de zon op de horizon. De bron van licht die een hoopvolle toekomst symboliseert (net zoals in de andere werken in deze serie). Deze stralende kracht biedt wel het nodige evenwicht op de schommel van zijn precaire balans. Hij is er zich niet eens bewust van, zo bezig is hij met zijn eigen opgave.

Geen concept, maar een persoon

In het rustige kleurenschema zijn het oranje van de zon en het bloedrood op de evenwichtsbalk de contrasterende kleuren. De kleur van bloed herinnert je misschien wel aan het Paasfeest, het offer van Jezus. Deze hint is hier echter ook verborgen voor de hoofdpersoon.

Maar wat zou het betekenen voor de eenzame troosteloze westerling als hij erachter kwam dat de waarheid niet een concept is, maar een persoon? Dan heeft de opstanding van Jezus Christus een heel andere betekenis. En al de beeldende elementen van hierboven krijgen een nieuwe betekenis.

 


Owen Gent The resurrection in a secular world 1, een van de vier ‘Editorial Illustrations’ voor artikels over de opstanding, Modern Reformation Magazine, mar/apr 2016.