Lazarus tipt: Tom Wright over de kruisiging, Kerk-in-actie-reclame en paaspareltjes in de media

Lazarus tipt: Tom Wright over de kruisiging, Kerk-in-actie-reclame en paaspareltjes in de media

De tips staan vandaag in het teken van Goede Vrijdag. Er verschenen in onze media prachtige pareltjes, die we even op een rijtje hebben gezet. Aangevuld met een aantal filmpjes van Tom Wright, die doorgaan op het thema kruisiging en een spraakmakende reclame… 

Wright over de kruisiging

Misschien heb je deze week het mooie essay van Reinier gelezen over kruisiging, in aanloop naar onze Lazarustour. De bekende Britse theoloog en schrijver N.T. Wright schreef er ook een boek over. In deze drie filmpjes gaat hij er verder op in. Zeer de moeite waard!

 

 

Verscheurde Jezus

Er is veel ophef ontstaan over de reclame van Kerk in Actie waarin Jezus in stukken wordt gescheurd. Maar er zit een prachtige gedachte achter, die de makers uitleggen in dit filmpje.

Hoop in banaliteit

Priester en hoogleraar Peter Ben Smit schreef een verrassend stuk in Trouw. ‘De dood van Jezus was nogal banaal’, stelt hij. Hij heeft niets met de verheerlijking van het lijden van Jezus alsof niemand zo geleden heeft als hij. Maar Peter Ben put juist hoop uit de banaliteit van Jezus’ dood.

Wat Jezus’ lijden echt wil zeggen…

‘Wat kan het mij baten dat die man geleden heeft, als ik nu lijd?’ Op die vraag geeft Matthijs de Jong van het Nederlands Bijbelgenootschap antwoord in NRC.

Zwarte Jezus

Het is niet ‘normaal’: een zwarte Jezus in een westerse voorstelling. Het gebeurde dit jaar bij The Passion. In dit Volkskrant-stuk wordt het geduid. Met prachtige voorbeelden uit de kunst.