Nachtblind

Nachtblind

Rikko Voorberg geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag.

Nachtblind – PopUpGedachte Dinsdag 4 April 2017

Stil is het niet vanochtend, het verbaast me elke keer weer hoeveel vogelgetetter de ochtend op gang brengt. Alsof een heel gevederd leger zijn uiterste best doet om de slapende mens ervan te overtuigen dat het toch echt tijd is om op te staan. De mens die onder dekens, achter ramen en gesloten deuren geen sjoege heeft van die inspanningen van zoveel vogelkeeltjes en pas bij een zelfingestelde wekker het idee heeft dat het voor hem of haar is bedoeld. Wat als die vogeltjes voor ons zijn bedoeld? Dat ze niet zomaar tetteren maar naar ons?

Gisteren vroeg ik me af wat te doen als je geen zin meer hebt. Als het sleur is geworden en moeten, datgene wat je graag wilt doen. Voor mij dit vroege opstaan en de stilte, voor een ander je relatie of je werk. Je moet naar jezelf luisteren, leren we dan, maar wat zegt het zelf. Dat zegt van alles. Doe niet zo gek, gewoon doordoen. Luister naar jezelf, kies voor jezelf, laat alles los. Ik wil dit ritme en deze rust, ook al levert het geen enkele rust op. Ik wil dit proces dan graag met jullie doormaken en kijken of er antwoorden zijn te vinden op de vraag of je – in een moeilijk lopende relatie – nu vakantie met je partner moet nemen of van je partner.

Misschien zegt Jezus van Nazareth wel een derde optie vanochtend – natuurlijk, altijd hetzelfde – misschien zegt hij wel dat ik vakantie van mezelf moet nemen met de ander. Jezus van Nazareth zegt vanochtend: ‘ik ben in de wereld gekomen om een oordeel te vellen en dan zullen zij die niet zien zien en zij die zien zullen blind worden.’ Een wat cryptische uitspraak die een vervolg krijgt door een reactie uit het publiek: ‘Een van de Farizeeën die bij hen stonden en dat hoorden zeiden: wij zijn toch zeker niet blind?’ ‘Was u maar blind, zei Jezus, dan zou u zonder zonde zijn maar u beweert dat u kunt zien en dus blijft uw zonde’

We krijgen het bij die Jezus van Nazareth ook niet echt op een briefje he? In elk geval is het dit: was u maar blind, oftewel: wist u maar dat u blind was, dan was er niets aan de hand. Maar u beweert dat u kunt zien, dus verandert er niets en loopt het volkomen uit de hand.

Ik ben blind. Dat is de sleutel. Blind voor wat. Blind voor wat ik zo onwijs graag zou willen zien. Blind voor wat ik nodig heb om de rust te vinden die ik zoek. Blind voor wat de ander nodig heeft. Nachtblind overdag. Met name overdag. Want dan wordt ik aan de hand geleid, als een blinde, door de agenda, door de verwachtingen van anderen, door wat voor ogen is. Nachtblind door wat ik allemaal kan zien en wat zo weinig reflecteert van de werkelijke zin-van-het-leven, wat dat ook moge zijn.

En volgens diezelfde JC is er niets anders nodig dan besef dat ik blind ben. Blind voor wat ik nodig heb, voor wat er nodig is, en dat ik dat met name overdag ben. In die momenten dat ik denk te weten wat de volgende stap zou moeten zijn. Wat kenmerkt een blinde? Eigenlijk weet ik dat niet echt, ik ben het nooit geweest, maar ik denk dat er een fundamentele onzekerheid huist in iemand die niet kan zien over hoe de dingen zijn. En is het die fundamentele onzekerheid over hoe de dingen zijn, die ons kan leren om te ontdekken hoe de dingen echt zijn.

De zekerheid van de religieuzen is killing. Zij weten hoe het zit en missen alles van hoe het zit. In Jezus dagen. En of het nu anders is, dat ligt er waarschijnlijk aan wie je spreekt. Maar fundamentele onzekerheid over hoe de dingen zijn, maakt dat iemand werkelijk gaat luisteren en dus veel meer hoort dan degene die kan zien. Fundamentele onzekerheid over hoe de dingen zijn maakt dat iemand gaat tasten en voelen en vragen. En dat JC langszij kan komen om je mee te nemen op een weg die je nooit had gezien als je had kunnen zien.

Het zijn de donkere dagen voor Pasen, op weg naar nieuw licht maar nog wachtend in het donker. Laten we het donker niet tot licht verklaren, ik wil weten dat ik het niet weet en dat niet oplossen. Daarom blijf ik opstaan vooralsnog. Om te weten wat ik niet weet en te ontdekken of er iets te vinden is als ik niet mijzelf volg. Als ik niet vakantie neem van mijn ritme, maar van mezelf. Van antwoorden willen geven. Ik ben blind. En dat als groeirichting. Altijd hetzelfde met die Jezus van Nazareth. Toch maar volgen.

Jeremia 25:8-17

Romeinen 10:1-13

Johannes 9:18-41