Hoe zagen de woestijnvaders het begrip zonde eigenlijk?

Hoe zagen de woestijnvaders het begrip zonde eigenlijk?

Uitgever Peter van Dijk wil van theoloog Mattias Rouw weten hoe de woestijnvaders keken naar het begrip ‘zonde’. Hieronder vind je het eerste deel van een exclusief leesfragment uit Zonderschuld – woestijnvaders over een vernieuwd leven. Morgen deel 2 en een winactie!

Ha Mattias, man, man. Wat een brief! Eerst even een vilein grapje. Dat houdt de aandacht vast. Je begint al echt een dominee te worden. Je bent niet alleen lang van stof, je geeft ook antwoorden op vragen die ik helemaal niet heb gesteld. Dat is, denk ik, het voornaamste dat ik tegen dat gepreek heb van dominees die ik gedurende mijn leven heb gehoord: er werden antwoorden gegeven op vragen die vooral ‘onder theologen’ leven. Het waren meestal niet mijn vragen.

Maar ik snap wat je doet, en ik vind je enthousiasme aanstekelijk. Je crash course helpt wel degelijk. Kort samengevat: de manier waarop wij in het Westen theologie bedrijven heeft te maken met grotere ontwikkelingen in onze westerse maatschappij. En de filosofie van de vroege kerk, om het zo maar even aan te duiden, was totaal anders. Daar ging het minder om logica, maar eerder om begrip, verhalen en fantasie, misschien? Of is dat een totaal verkeerd woord?

Toch wil ik je een beetje bij de les houden. Want je wijdt uit – nogmaals, dat vind ik geen punt, blijf dat vooral doen – daarom ik gooi meteen maar mijn grootste probleem als een plompe steen in de vijver: als de eerste volgelingen van Jezus en degenen die daarna kwamen het niet over zonde hebben als ‘schuld’ of iets ‘waardoor je naar de hel gaat’, wie heeft dat dan wel de wereld in geholpen?

Daarmee samenhangend eigenlijk mijn kernpunt: Ik zou erg graag willen dat de Bijbel niet over zonde spreekt in juridische termen. Toch zijn er zat teksten te vinden waarin het wel degelijk gaat over vergeving van zonden, en over het feit dat je gestraft wordt vanwege je zonden, maar dat Jezus die prijs heeft betaald. Ik heb die teksten niet zo een-twee-drie paraat, maar als je wil kan ik ze zo voor je opzoeken.

Geen tijd om verder te schrijven, want inderdaad, vanavond gaan we naar de Nacht van de
Theologie om te zien of je eerste boek over de Woestijnvaders een prijs gaat winnen. Ik ben zo benieuwd. Ook naar je antwoord op de twee punten die ik hierboven heb genoemd. En of je er ook daadwerkelijk op ingaat.

Succes!

Peter


Zolderschuld

Zolderschuld | Woestijnvaders over vernieuwd leven | Mattias Rouw | € 16,95

Het boek verschijnt deze week en bij uitgeverij Vuurbaak vind je er meer informatie over.


Mattias Rouw schreef eerder ‘Woestijnvaders, inspiratie voor nu’ dat uitgeroepen werd tot beste theologische boek 2015.