Lazarus tipt: Bach, Halík & Steven Pinker

Lazarus tipt: Bach, Halík & Steven Pinker

Weekend! We hebben weer wat grappige, mooie en boeiende tips voor je verzameld. Geniet ervan. 

Bach als evangelist

Antony Ruijtenbeek tipte ons dit boeiende artikel. Het vertelt hoe Bach zo’n 250 jaar na zijn dood Japanners bekeerd tot het christendom. De interesse in zijn muziek en de achterliggende gedachten neemt enorm toe in het meest geseculariseerde land ter wereld. https://www.firstthings.com/article/2000/06/j-s-bach-in-japan

Een nieuwe Halík!

Binnenkort meer, maar de recensie is veelbelovend: een nieuwe van Tomáš Halík: Ik wil dat jij bent. ‘De uiterst belezen Halík raakt met zijn analyse van zelfverafgoding de kern en biedt een merkbaar doorleefde weg daaruit: de impopulaire weg van eigen verantwoordelijkheid nemen, zelfopoffering en zelfreflectie die ongetwijfeld zal schuren bij menig lezer’, zegt de recensent in Trouw.

 

De tante met de bijbeltekst…

Even lachen: de Amerikaanse comedian John Crist doet ‘de tante na die voor elke situatie een bijbeltekst paraat heeft.’

… en een nadenkertje

Dit is een fragment om over na te denken: hoe een mooie, legitieme beweging die zeer nodige hervormingen bewerkstelligt uitmondt in een beweging die te ver gaat… Of de woorden van Steven Pinker ( professor psychologie op Harvard University): ‘political correctness is a decadent phase of a once legitimatie movement’.