Hebben we nog het geduld om naar een mooi intro te luisteren?

Hebben we nog het geduld om naar een mooi intro te luisteren?

Intro’s van popsongs worden steeds korter. Corjan vraagt zich af wat er aan de hand is en breekt een lans voor de goede ouwe tijd waarin een intro nog gewoon lekker lang mocht duren.

Tijdens een vroege ochtendrit kwam het schokkende popnieuws op de radio. Onderzoekers hebben aangetoond dat de intro’s van popsongs in het muzikale tijdvak van 1986-2015 van een steeds kortere duur werden. Duurde een intro vroeger gemiddeld nog een dikke 20 seconden, tegenwoordig beginnen de vocals al na vijf seconden. Liedjes zijn qua lengte ook een kleine 10% afgenomen, aldus de popprofessor op de radio.

Geschokt staar ik over de snelweg. Ik begin als een ware Leo Blokhuis te orakelen tegen mijn bijrijder. Is onze spanningsboog zo kort geworden? Zijn dit de barbaarse effecten van Spotify? Grommend probeer ik te graven in de muziekencyclopedie van mijn geheugen. Prachtig toch die intro’s van ‘Where the Streets have no name’ of de 50 seconden intro van ‘Eye of the Tiger’.

Zo lust ik er nog wel een paar

En wat te denken van die lange intro van Money for Nothing van de Dire Straits samen met wereldster Sting? Tja, hoe moet ik dat intro plaatsen? De start van deze song drijft grotendeels op het stemgeluid van Sting. De drums zwellen aan tot het heerlijke moment dat Mark Knofler moddervet met zijn gitaar de song komt binnenvallen.

De single was de allereerste song op de gloednieuwe  MTV muziekzender in 1985. Maar ja, je voelt ‘m al aankomen. Het voorspel duurde te lang dus werd er een verkorte radioversie gemaakt van de hit.

Mijn passagier moet grinniken en zegt: Doe niet zo moeilijk man! Misschien moeten we gewoon blij zijn als muziekfanaten. Ik bedoel maar; er passen nu gewoon veel meer mooie liedjes in een dag!’ Tja, zo lust ik er nog wel een paar.

Ach genoeg gezeurd. Laten we maar gewoon genieten van de muziek, of het nu een kort radio-hitje is of een lang muziekstuk op het vinyl:  Let’s rock around the clock! Veel luisterplezier.