ON’N’ON heeft wel iets van een slangendans, maar waar gaat het eigenlijk over?

ON’N’ON heeft wel iets van een slangendans, maar waar gaat het eigenlijk over?

Of Corjan even kan vertellen waar het nummer ON’N’ON van Jus†ice, het Franse electro- en houseduo, over gaat. Het wordt een tijdreis via het bijbelse paradijs, de Griekse mythologie weer terug bij Eva.

Ik kreeg de song ON‘N’ON tijdens één van mijn laatste pop-quiz avonden in de handen gedrukt met de vraag of ik kon aangeven waar deze song nou precies over gaat. Ik heb de track van de twee Fransmannen Gaspard Augé en Xavier de Rosnay uit 2011 flink wat keren beluisterd. Gaspard en Xavier maken een heerlijke cocktailmix met hun elektronische sound en het juiste scheutje Indie-rock. Maar de lyrics ontcijferen, pfff dat valt nog niet mee.

Onschuld verliezen

De tekst en de videoclip brachten mij via een soort tijdscapsule naar het paradijsverhaal van het bijbelboek Genesis. Draait de song om Adam en Eva die hun onschuld verliezen door de leugens van de slang? Of is dit maar één facet van de betekenis? De zanger lijkt namelijk op het volgende moment de Griekse mythologie weer binnen te vliegen. Is de zinsnede over ‘the 13th zodiac’ een hint naar het slangenverhaal van de mythische figuur Ophiochus? Ik krab mij achter de muzikale oren. De band heeft het kruis als centraal symbool, dus hoe cruciaal is dat dan weer?

Onderweg naar een happy end

Hoe dan ook, ik kom door de track ineens weer terug op onze zondagschool. We leerden hier de moederbelofte uit Genesis 3:15 uit ons hoofd. Een moeilijke bijbeltekst over de belofte die Eva krijgt dat alle hoop niet vervlogen is. Heel in het kort draait het hier om: Let op, er komt een dag dat ‘de kop van de slang verbrijzeld wordt’. We zijn onderweg naar een happy end.