Kees van der Zwaard: ‘Als je geen brood deelt, ga je dood’

Kees van der Zwaard: ‘Als je geen brood deelt, ga je dood’

Theatermaker/theoloog Kees van der Zwaard was erbij tijdens onze Lazarus 7keer7 tour in Zwolle over andere religies. Hij vertelde iets over de Turkse bakker in zijn woonplaats Culemborg… 

Kees vertelt dat het hem vaak niet lukt om progressief christelijk of om christen te zijn. Tijdens een periode van depressie las hij een gedicht van de soefi-mysticus Rumi. Hierin staat dat tegenslag een raadgever mag zijn, gevierd mag worden en misschien tot een extase zal leiden. Op zoek naar de extase kwam hij terecht bij de bakker in Culemborg. Kees zingt vervolgens een lied over de Turkse bakker MOR in de Prijssestraat. Hier raken de klanten met elkaar aan de praat en leven verschillende mensen met verschillende overtuigingen en religies in wederzijds respect met elkaar. Ze hebben allemaal brood nodig en dat verbindt hen.

Bij warme bakker MOR in de Prijssestraat

raken de klanten met elkaar aan de praat

Ding dong, goedemorgen, shalom en salaam

want de Jood komt hier binnen, met de imam