Voor wie pech heeft

Voor wie pech heeft

Rikko Voorberg geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag.

Alleen voor wie pech heeft – PopUpGedachte maandag 8 mei 2017

Een nieuwe week. De hele commotie rond dodenherdenking suddert nog na, ondertussen ingehaald door GeenStijl en het Feyenoord-debacle. Gelukkig maar. Tijd om de wonden te likken, te evalueren en weer de aandacht te richten op een nieuwe week. Maar eerst de teksten van de dag. Vanuit de behoefte om niet zomaar de dag in te rollen, maar bewust te beginnen – en het besef dat ik dat niet vol zou houden zonder dat er iemand op zat te wachten – deze ochtendmeditaties. Ik lees de bijbellezingen zoals die op een oud leesrooster staan en wacht af wat er opduikt.

Dit keer is het de zeldzame tekst waarin Jezus zegt wat hij komt doen. Dat gebeurt niet zo vaak. Meestal doet hij dingen, waarvan sommigen blij worden anderen witheet. Heel vaak vertelt hij verhalen waar je wat mee kunt of helemaal niet. Maar hier, zo aan het begin zijn werk, zegt hij het vrij precies als hij citeert uit een oud profetenboek Jesaja:

‘De Geest van de Heer rust op mij, want hij heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht om onderdrukten hun vrijheid te geven, om een genadejaar van de Heer uit te roepen.’ Die tekst leest hij voor, dan gaat hij zitten om zijn ‘preek’ te houden en dan volgt de kortste preek ever: ‘Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan.’ Oftewel: Vandaag-de-dag zien jullie gebeuren wat er toen is beloofd. Het genadejaar, de vrijlating, het herstel van het zicht, etc. It’s happening.

Het uitzien naar een andere wereld kan er nogal gemakkelijk voor zorgen dat je het opgeeft in deze wereld. Dat dit nu eenmaal een rottig bestaan is, maar ja, wat kun je eraan doen. Je zou toch hopen dat het vrede zou worden? Dat het voor alle mensen goed zou zijn? Anne Frank die verdrietig en angstig is voor het donkere kwaad dat alle hoeken en gaten van de samenleving lijkt te doordrenken en dan zegt: maar als ik naar de hemel kijk, dan denk ik, dan geloof ik dat er een tijd zal zijn met vrede en gerechtigheid voor iedereen. Zo’n profetie en Jezus die dan zegt: het gebeurt. Nu hier en nu. Het is gebeurd, het is aan het beginnen, het vindt plaats. Waar de profeten op hoopten, waar Anne Frank (sorry voor het anachronisme) van droomde, het gebeurt.

Als je dat van hem aanneemt, dan ben je gelijk genezen van alle apathie. Dan is het niet afwachten, dan is er werk aan de winkel. Als een festival in aanbouw waar alle vrijwilligers met man en macht werken om te zorgen dat het af is voor de bezoekers komen en dat moment dat de teamleiders dan in hun porto’s horen: het is begonnen! Alle moede ogen gaan weer op stralen, hier kwamen we voor, nog even snel de laatste dingetjes en dan los, vieren, gaan, meedoen, rusten ook voor sommigen.

Dit verhaal is voor mensen in nood. En voor iedereen die kan vieren als iemand in nood vrijheid vindt. Omdat hij of zij de eigen nood herkent.

Ik weet niet wat het goede is om te doen. En de enige manier om erachter te komen is door het te proberen. De lijn is uitgezet: armen goed nieuws brengen (jawel, iets dat voor hen goed nieuws is dus niet zeggen dat jezus wel voor hen zal zorgen ofzo, maar jij, jijzelf wat je hebt met hen deelt of dat je een ander idee hebt – geen religieuze blabla), gevangenen vrijlating bekend maken (wij zijn geen officiele rechters, maar ook in onze samenleving is de publieke opinie heel vaak de rechter en daar maken wij deel van uit), blinden het herstel van hun zicht (ik ben geen wonderdokter, maar zelf net zo verblind als mensen om mij heen; elkaars zicht herstellen is een diepe noodzaak) en onderdrukten bevrijden: elkaar overeind helpen, jij mij, ik jou en wij een derde.

Bonhoeffer: “Niet wat je wenst, maar resoluut het goede doen. Niet dromen over mogelijkheden, maar onbevreesd de werkelijkheid aangrijpen. Vrijheid ligt niet in verheven gedachten, maar alleen in de daad. Aarzel niet langer, ga de storm in en handel, gedragen door Gods woord en je geloof, juichend zal de vrijheid je geest ontvangen.”

Dat kun je goed doen en lelijk doen, wijs en dwaas, maar niet niet doen. Want dat zou zonde zijn. Begin ergens. Een goede week