Graceland: een intiem zomerfestival voor zinzoekers

Graceland: een intiem zomerfestival voor zinzoekers

Graceland Festival: een intiem festival waar je kunt genieten van muziek, sprekers en kunst dat van 18-20 augustus plaatsvindt. Initiatiefnemer Richard Aeilkema vertelt waarom je dit festival beslist niet mag missen.

Een paar jaar geleden zag Richard Aeilkema een gat in de markt tussen alle zomerfestivals die er al zijn. ‘We wilden een plek creëren waar je vrij bent, van alles en iedereen. Een plek zonder dogma’s, maar waar je wel geprikkeld wordt over wat je gelooft en waar je kunt genieten van muziek en kunst met je billen in het gras met een wijntje of biertje en heerlijk eten. Het Graceland Festival biedt bezoekers zo’n plek.’

Wat is typisch voor het Graceland Festival? Hoe onderscheiden jullie je van al die andere festivals?

‘Na de eerste twee jaren draaien, hebben we als team de contouren duidelijker neergezet. We bieden een plek waar zoekende mensen elkaar kunnen ontmoeten. We richten ons op mensen die op zoek zijn naar intimiteit en inhoud, mensen die vaak aan de rand van de kerk staan. Maar we richten ons ook op jongeren die graag een gezellig festival willen meemaken in een veilige setting. Verder waken we ervoor om groepen al teveel af te bakenen. Een festival is een containerbegrip. We bieden een divers programma aan, en iedereen die hier enthousiast over is, is welkom! De voorgaande jaren hadden we zo’n 1000 bezoekers, we hopen dit jaar te groeien naar 1500 bezoekers.’

‘Het mooiste van alles is toch de verbinding die ontstaat in de ontmoeting en het
samen eten met elkaar’

Wat staat er op het programma?

‘We hebben heel wat mooie muzikanten kunnen boeken, zoals Kim Janssen, Rogier Pelgrim, Verra Cruz, Ntjam Rosie en Broeder Dieleman. Maar je kunt daarnaast boeiende sprekers verwachten en ook voor de kleine bezoekers hebben we een leuk programma. Het thema van dit jaar is ‘Het grote experiment’. We willen op zoek gaan naar de rafelranden van geloven. Er komt een serie debatten waarin we met elkaar van gedachten willen wisselen over: Wat willen we eigenlijk met geloof? Wat verlangen we van de kerk? Een stelling zou bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘De toekomst van het christelijk geloof is een kerkloos geloof.’ En er is bijvoorbeeld een meditatietent aan de rand van het festivalterrein. Maar naast dat inhoudelijke deel is er ook genoeg te beleven qua muziek, theater en ontmoeting. Persoonlijk zie ik erg uit naar het optreden van Jonas David. Maar het mooiste van alles is toch de verbinding die ontstaat in de ontmoeting en het samen eten met elkaar.’

Jullie hebben ervoor gekozen tijdens het festival 3 levensvragen centraal te zetten: Hoe ga je om met jezelf, hoe verhoud jij je tot de samenleving en welke rol speelt geloof in jouw leven? Waarom?

‘Voor ons als organisatoren zijn dit de vragen waar het om draait in het leven. De vragen geven richting, maar ze geven tegelijkertijd ook veel ruimte. Zo kan iemand die zich agnost noemt, zich ook thuisvoelen bij ons. We willen niet vertellen hoe het zit of wie God is, voor zover dat zelfs ‘mag’ van de Bijbel. Dat willen we niet allemaal invullen. Volgens mij gaat het er uiteindelijk veel meer om welke verandering God in je leven teweegbrengt. Tegelijkertijd is het niet alleen maar horizontaal: het goed hebben met elkaar. We hebben zeker ook oog voor het mysterie. Voor de verticale lijn van God naar mens en vice versa.’

Voor het festival werken jullie ook samen met Lazarus. Wat houdt deze samenwerking in?

‘Lazarus sluit inhoudelijk super goed aan bij Graceland. Bovendien heeft Lazarus met de 7keer7 tour een netwerk van inspirerende sprekers dat ook goed past bij ons festival. We vinden het gaaf om elkaar te versterken en samen te werken. We denken dat ons festival ook zeker interessant is voor volgers van Lazarus en daarom bieden wij hen een mooie korting aan van 15 procent op de entree.’

Het Graceland Festival is er voor iedereen, maar nu moet je toch echt kiezen:

Idealist of realist?
Idealist
Criticus of positivist?
Positivist
Kerkganger of kerkloze?
Pffff… dit is echt niet belangrijk
Gelovig of zoekend?
Zoekend
Ontspanning of inspiratie?
Inspiratie
Jong of oud?
Jong van geest, hahaha!


graceland posterHet Graceland Festival is van 18 augustus 12.00 uur tot en met 20 augustus 18.00 uur en vindt plaats op evenemententerrein Paasheuvel in Vierhouten (tussen Apeldoorn en Zwolle). Meer informatie over het programma vind je hier

Heb je interesse in 15 procent korting op Graceland? Houd dan onze nieuwsbrief in de gaten: binnenkort volgt de aanbieding. Heb je onze nieuwsbrief niet? Schrijf je dan hier in.