Matthijs Vlaardingerbroek: ‘Even afzetten en dan de verbinding zoeken’

Matthijs Vlaardingerbroek: ‘Even afzetten en dan de verbinding zoeken’

Pionier Matthijs Vlaardingerbroek is op zoek naar veilige plekken, waar twijfel en zekerheid, behoudende en progressieve christenen elkaar kunnen ontmoeten… 

Met als voorbeeld een rups die een vlinder wordt, legt Matthijs uit hoe zijn geloofscrisis hem heeft veranderd. Toen hij in de stilte dacht dat zijn geloof dood was gegaan en hij voor altijd in een ‘cocon’ zou leven, begon de vlinder zich te ontpoppen.

Het oude godsbeeld is weg en God is voor hem een prachtig mysterie geworden. Hij is nog steeds christen, maar hij gelooft anders dan vroeger. Volgens Matthijs is de term ‘progressief christelijk’ niet ideaal omdat het een waarde oordeel suggereert – ‘beter’ zou zijn. Het is volgens Matthijs niet goed om te blijven steken in de cocon-fase. ‘Afzetten mag, maar laat deze fase niet te lang duren.’ Matthijs is op zoek naar veilige plekken waar de rupsen en vlinders, behoudende én progressieve christenen, elkaar kunnen ontmoeten. ‘Progressief, hoe nu verder? Even afzetten, dan de verbinding zoeken.’