Wat doe jij met je talent?

Wat doe jij met je talent?

Wat doe jij met het talent dat je hebt gekregen? Kijk je afgunstig naar een ander die meer heeft en vergeet je te genieten en te ontwikkelen wat je hebt? Guido inspireert je om aan de slag te gaan. 

Esi Edugyan schreef de prachtige roman Speel voor mij het lied van de dood.

We bevinden ons in het Berlijn van de jaren 30. Zwarte jazzspelers zoals Louis Armstrong waren hier naartoe gekomen omdat ze niet mochten spelen in de Verenigde Staten. Een bloeiende jazzcultuur ontstond.

We volgen bassist Sid die een goed deuntje kan spelen. In wezen speelt hij mee in de top, weliswaar als maatgever van het ritme, en niet als solist. En dat zit hem dwars. In plaats van trots te zijn op zijn prestaties, is hij enkel bezig afgunstig naar het talent van de piepjonge trompettist te luisteren en intussen te knarsetanden. ‘Logisch dat hij zo gelukkig is, alle vrouwtjes krijgt, terwijl ik niks heb.’

Het lijkt wel de parabel over de talenten die Jezus vertelde. (Matteus 25:14)

Iemand kreeg 5 talenten en ging ermee op pad. Een ander kreeg 3 talenten, en ging driftig aan de slag.

Degene die 1 ​talent​ ontvangen had, besloot het ​geld​ van zijn ​heer​ te verstoppen: hij ​begroef​ het.

Toen ze alle drie terugkwamen bij de geldschieter, hadden de eerste 2 hun talent verdubbeld. Maar de laatste kwam met het ene talent aankakken. ‘Pak hem dat ​talent​ maar af’, kreeg hij te horen ‘en geef het aan degene die er tien heeft. Want wie heeft, zal nog meer krijgen, en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen. En die nutteloze dienaar, gooi die eruit, in de uiterste duisternis, waar men jammert en knarsetandt.’

Ergens kan het als een bevrijding aanvoelen wanneer je jouw talent begraaft. Je hoeft je immers nooit meer zorgen te maken of je er ooit echt goed in zal worden, of je ooit de vruchten ervan zal plukken. Maar het knagende gevoel: wat als ik nou toch…  Dat blijft.

Bassist Sid blijft heel lang zo doorleven. Hij geniet niet van wat hij heeft bereikt, en is te druk met jammeren om zijn talent te laten opbloeien.

Maar dan slaat het noodlot sloeg toe. Ook de nazi’s hadden het niet zo op zwarten en ze nemen Berlijn over. Voordat ze moeten vluchten, heeft de band nog 1 laatste kans het gedroomde album op te nemen… Luister maar!

Muziek: Through the night en Silent van het album Inside van Paolo Pavan. https://www.jamendo.com/artist/337503/paolo-pavan/albums