Gebruik je social media als strijdtoneel of als brug? #TEDtalk

Gebruik je social media als strijdtoneel of als brug? #TEDtalk

In een TEDtalk vertelt Megan Phelps-Roper, een voormalig lid van een extremistische kerk over haar strijd op Twitter. Laurens besluit vervolgens zijn eigen Twittergedrag eens onder de loep te nemen…

Megan Phelps-Roper groeit op in een extreme kerk. Ze wordt vanaf haar vijfde jaar door haar ouders meegenomen naar zogenaamde pickets. Dat zijn demonstraties met als doel het evenement te verstoren. In het geval van Megan gaat het om begrafenissen van bijvoorbeeld soldaten of homo’s, waarbij protestborden met teksten als ‘God Hates Fags’, ‘You’re Going To Hell’ en ‘Pray For More Dead Soldiers’ worden gedragen. Schrijnend kwaadaardig en haatdragend, maar in de wereld van Megan is dat de waarheid.

Jaren later komt Megan via Twitter veel in contact met de buitenwereld, waar ze iedereen om de oren slaat met haar overtuigingenvan zonde, schuld en de verdiende wraak van God. Ironisch genoeg is het door die discussies op Twitter dat Megan gaat twijfelen aan haar eigen opvattingen. Uiteindelijk verlaat ze de Westboro Baptist Church en wordt ze door haar familie verstoten.

Een poosje terug verscheen een TED-talk van Megan (zie hieronder), waarin ze vertelt hoe bepalend de bejegening van enkele discussiegenoten op Twitter was en hoe dit haar wereld compleet op zijn kop zette.

Een sausje absurdisme

Zelf heb ik, ondanks een enorme liefde voor het medium, een hekel aan discussies op Twitter. Over de meeste onderwerpen ben ik er wel uit en is het zinloos om in te gaan tegen iemand die daar anders over denkt. Daarom formuleer ik mijn meer opiniërende tweets doorgaans niet al te discussie-uitnodigend. Of ik doop ze in een sausje absurdisme.

Mocht iemand het in zijn hoofd halen een weerwoord te formuleren, dan maak ik dat met een grapje belachelijk. Of ik negeer het. Aan de andere kant leerde ik via Twitter de afgelopen jaren veel over racisme, seksisme, islamofobie en andere maatschappelijke ziektes, waar ik als witte welvarende jongen zelf nauwelijks iets van merk.

Met dit alles in gedachten, keek ik naar het verhaal van een vrouw die er misschien niet eens zo’n heel andere manier van twitteren op nahield. Ook ik twitter vaak aardig dichtgetikt, overtuigd van mijn eigen gelijk. Meestal is mijn doel helemaal niet om anderen te overtuigen. Ik wil af en toe gewoon even goed laten merken dat anderen er echt naast zitten.

Nu wens ik op Twitter niemand de hel in en juich ik niet om de dood van mijn vijanden. Toch ging ik aan mezelf twijfelen toen Megan vertelde welk gedrag van haar tegenstanders ervoor zorgde dat ze stukje bij beetje veranderde.

Dit kan ik (en jij misschien ook) van Megan leren:

1. Iedereen kan veranderen
Zij het niet gewelddadig, de Westboro Baptist Church is een extremistische kerk, waarin kinderen vanaf hun geboorte worden geïndoctrineerd met haat. Als iemand die daarin opgroeit, kan veranderen, kan iedereen het. Ga er niet vanuit dat iemand niet meer te redden is. Dat geldt voor extremisten in alle hoeken van de wereld, met alle overtuigingen en dat is een hoopvolle gedachte.

2. Misschien zit je er wel naast
Dat je bent opgegroeid met bepaalde denkbeelden maken ze aannemelijk voor jezelf, maar niet per se waar. Ook al ken je nog zoveel bijbelteksten die je gelijk onderschrijven, er is altijd de mogelijkheid dat je het verkeerd ziet. Daarmee hoef je niet direct al je overtuigingen overboord te gooien, maar een beetje bescheidenheid is wel gepast.

3. Achter een profielplaatje zit een mens
Ik geloof niet dat je online alleen maar dingen moet zeggen die je ook recht in iemands gezicht durft te zeggen. Maar het besef dat je op een mens reageert en niet op een robot is vaak al een goed begin.

De volgende vier lessen komen uit de TED-talk van Megan:
4. Ga niet uit van kwade bedoelingen
Uitzonderingen daargelaten zijn de meeste mensen met radicaal andere meningen oprecht overtuigd dat ze het juiste denken en doen. Dat maakt het niet goed, maar het helpt om door een AGRESSIEVE toon met veel HOOFDLETTERS en uitroeptekens heen te lezen!!!!

5. Stel vragen
Meestal is het in een online discussie snel genoeg duidelijk wat ieders mening is. In plaats van steeds in andere woorden en met meer uitroeptekens hetzelfde te herhalen, is het misschien goed om er met vragen achter te komen hoe het komt dat iemand op een bepaalde manier denkt. Het krijgt zo ook iets meer weg van een dialoog.

6. Blijf kalm
Soms vraagt een discussie om duidelijke taal. Maar over het algemeen kom je verder wanneer je kalm blijft. Maak op een positieve manier gebruik van de ‘buffer’ die er is in de online wereld. Stop als je emoties te hoog oplopen en kom er op terug als je weer rustig bent geworden.

7. Geef argumenten
Ook al zijn je opvatting voor jezelf de meest logische ooit, dat maakt ze niet vanzelfsprekend. Anders dacht iedereen wel zoals jij. De ene discussie is de andere niet en er is niets mis met je standpunten scherp formuleren.

Maar wanneer een onderwerp je aan het hart gaat en je tegenstander vastzit in een doctrine van haat, denk dan even aan Megan Phelps-Roper en de twitteraars die haar met veel geduld en liefde hebben gered. Met een van hen is ze inmiddels getrouwd.

<iframe style="position: absolute; left: 0; top: 0; width: 100%; height: 100%;" src="https://embed.ted.com/talks/megan_phelps_roper_i_grew_up_in_the_westboro_baptist_church_here_s_why_i_left" width="640" height="360" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>