Krijg je het af en toe benauwd van je to-do list? Zoek dan de ruimte

Krijg je het af en toe benauwd van je to-do list? Zoek dan de ruimte

Kun je het ook zo benauwd krijgen als je naar je to-do-list kijkt? Stiltetrainer Mirjam helpt je met wat praktische tips om weer op adem te komen.  

Wanneer ik naar mijn to-do-list of inbox kijk, kan ik het soms benauwd. En dan hebben we het nog niet eens over de verwachtingen waar ik aan zou willen voldoen van familieleden, partner en vrienden. Zou ik mijn eenzame tante niet een keer extra moeten bezoeken? Er wachten drie klanten op een snel en adequaat belletje, er moet ook nog een kaartje naar die zieke uit de kerk, mijn kinderen en man willen meer aandacht en ik had beloofd nog een keer voor een kringlid te koken. Dit zijn van die momenten dat ik me belaagd voel door alle opties die voor me liggen. En daarin ben ik niet de enige: de meeste mensen die ik als stiltetrainer ontmoet, worstelen hiermee.

Ruimte als antwoord

Het antwoord is even doeltreffend als simpel en komt uit Psalm 4. Daar spreekt David het volgende gebed uit:

Geef mij ruimte als ik belaagd word, wees genadig, hoor mijn gebed. (Psalm 4:2)

David vraagt niet om een oplossing, hij vraagt om ruimte. De mens is bedoeld en geschapen om buiten te leven: hij werd geplaatst in de tuin van Eden. Toch zitten we gemiddeld zo’n 21 uur van een etmaal binnen. Uit de praktijk blijkt dat de meeste problemen zich vanzelf oplossen als je naar buiten gaat. Een groot IK heeft vaak te maken met gebrek aan perspectief en ruimte. Krimp je omgeving tegemoet, zegt kunstenaar Arne Hendriks. Als je zelf kleiner wordt en je omgeving groter, gaan andere regels gelden.

Wat gebeurt er als je in de ruimte komt?

  • Je krijgt ruimte om te voelen en beleven -> je komt je hart op het spoor.
  • Je wordt weer de buitenmens zoals je bedoeld bent; in het juiste perspectief onder de hemel.
  • Bij het zien van mooie uitzichten, krijg je vaak een gevoel van ontzag. Wanneer je dit meemaakt, komen er stofjes vrij in  je brein die leiden tot meer verbondenheid en rust.

Hoe kom je in de ruimte?

Ruimte nemen kan op verschillende manieren. Je kunt ruimte nemen in tijd, in omgeving, maar ook in ontmoetingen.

  • Ruimte in ontmoeting: Bij wie of wat ervaar jij ruimte in je leven?
  • Ruimte in omgeving: Hoe kun je meer buitentijd inplannen?
  • Ruimte in de tijd: Welke dingen kun je van je to-do-list schrappen of realistischer plannen?

Gebed

Bewust even stil staan helpt je om meer ruimte te voelen. Je kunt dan het ademgebed van David bidden:

Geef mij ruimte als ik belaagd wordt, wees genadig, hoor mijn gebed.


 

Mirjam van der Vegt is auteur en stiltetrainer. Ze schreef de Stiltelijn en geeft door het hele land inspiratiesessies. Onthaasting een vaste plek in je leven geven, oefen je tijdens haar QS-stiltetrainingen en stilteretraitesGratis inspiratie ontvangen kan ook: schuif dan aan bij Mirjams Leestafel.