Zo veel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd… Hoe lang houden we dat nog vol?

Zo veel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd… Hoe lang houden we dat nog vol?

Efficiëntie, productiviteit, zo veel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd: ons leeftempo heeft nog nooit zo hoog gelegen. Maar hoe lang ga ik dat nog volhouden, vraagt Mirjam zich af…  

Onlangs had ik een interview bovenop de Dom in Utrecht. De beiaardier liep voor mij uit, in een rustige gelijkmatige tred. Ik had zelf de neiging om harder te gaan lopen, maar hij lachte me uit. ‘Het is de kunst om in je leven je eigen beiaardierspas te ontdekken,’ zei hij. ‘Dan hou je het namelijk een stuk langer vol.’

We houden van snelheid: lezen moet sneller, werken moet sneller en ja… Zelfs bidden moet sneller. Toch? Voor je het weet ben je in een (christelijke) ratrace beland.

God als beiaardier

Als ik zelf weer eens in die maalstroom terechtgekomen ben, moet ik vaak denken aan de uitspraak van de beiaardier en aan een verhaal uit Numeri 10. Het volk Israël trok de woestijn in (en geloof me: daar wil je zo snel mogelijk uitkomen) en de ark van het verbond ging steeds voor hen uit om een rustplaats voor ze te zoeken. Die ark was een log gevaarte dat meegezeuld moest worden, waardoor ze zich niet erg snel konden voortbewegen. Toch ging de ark voorop en moest het volk het tempo daarop aanpassen. God als beiaardier. Een gewetensvraag: was jij de ark vooruit gesneld of was je er netjes achter gebleven?

Hoe ontdek je jouw beiaardierspas?

  • Leef je met een hoge, opgejaagde ademhaling? Dan heb je de kans dat je jouw beiaardierspas nog niet gevonden hebt. Neem je ademhaling als graadmeter: is die grotendeels gelijkmatig?
  • Kom je bij een volgende afspraak rennend of lopend aan? Ontdek bij welk tempo jij lopend en fluitend aankomt.
  • Voel je je gefrustreerd omdat je toch weer te snel hebt gerend of gereageerd, denk dan aan de uitspraak van een Joodse rabbi: Het enige wat rest is verder gaan. Verder op de weg terug.  

Misschien een ander gebedstempo? 

In welk tempo bid jij meestal? Spreek je gebed uit en probeer daar eens op te letten. Is dit het tempo dat je wenst, of wil je het anders? Experimenteer eens met een ander gebedstempo.


 

Mirjam van der Vegt is auteur en stiltetrainer. Ze schreef de Stiltelijn en geeft door het hele land inspiratiesessies. Onthaasting een vaste plek in je leven geven, oefen je tijdens haar QS-stiltetrainingen en stilteretraites. Gratis inspiratie ontvangen kan ook: schuif dan aan bij Mirjams Leestafel.