Rapper Kendrick Lamar over de open wond in Amerika…

Rapper Kendrick Lamar over de open wond in Amerika…

Amerikaans rapper Kendrick Lamar was met vijf awards afgelopen zondag de grote winnaar bij de MTV Video Music Awards. In het nummer XXX legt Lamar de vinger op de zere plek en mag ook Bono een deuntje meezingen…

Kendrick Lamar lanceerde zijn album DAMN op Goede Vrijdag eerder dit jaar. Dat kan bijna niet toevallig zijn geweest als je de twee keer zeven songs over zonde, wraak, hoop en God hebt gehoord. Kenners vragen zich af of de veertien songs zijn verweven met de zeven hoofdzonden. Lust en trots zijn titels uit de serie.

Structureel racisme

De gelovige Lamar blijkt een activist. Hij rapt, preekt en legt met zijn woorden de vinger op de zere plek van het structurele racisme binnen Amerika. Je verwacht bijna niet anders toch? Maar dan. Dan verschijnt Bono ineens op het toneel. Ik schrik. Hoe gaat dit uitpakken? Na een paar minuten haal ik opgelucht adem. De combinatie is verrassend oké.

De twee mannen lijken eigenlijk op elkaar, beiden lijden aan een messiascomplex en dat levert bloedmooie songs op. Zo ook nu; de zangers interrumperen elkaar in refrein en couplet, ze vallen elkaar in de rede. Orakelen over de open wond van Amerika.

Make America great again

Het laatste woord van de song stopt halverwege. Het woord mag niet worden afgemaakt. Net zoals de levens van al die donkere jonge mensen die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren in het blanke Amerika. Yep, rapper Lamer werkt zich in het zweet to make America great again, maar dan net iets anders dan de hoge heren in het ‘witte huis’.