Kwetsbaar zijn? Daar heb ik niet zulke goede ervaringen mee…

Kwetsbaar zijn? Daar heb ik niet zulke goede ervaringen mee…

Ben je een keer open en eerlijk, walst je gesprekspartner volledig over je heen. Hoe zorg je dan dat je het vertrouwen in je medemens niet kwijtraakt? Mirjam geeft tips. 

Jij hebt je, na lang wikken en wegen, eindelijk kwetsbaar opgesteld. Je bent eerlijk geweest over je mislukkingen, je falen en toen kreeg je een reactie waar je echt helemaal niets mee kon. De ander vergeleek jouw dieptepunt met zijn eigen hoogtepunt en wuifde je gevoelens met een handgebaar weg. De ander luisterde niet echt en zat duidelijk niet op jouw verhaal te wachten.

Het zal mijn tijd wel duren

Herkenbaar? En wat is je eerste reactie? Zelf hoef ik daar niet lang over na te denken. Het eerste wat ik denk is: Wat ben ik ook stom geweest. Hoe heb ik kunnen denken dat iemand op mijn kwetsbaarheid zat te wachten?! Het tweede: Niemand snapt me echt. Ik kruip onder een steen en het zal mijn tijd wel duren.

En daar zit je dan, onder je steen. En je voelt je wantrouwen groeien met de minuut. Geen denken aan dat je OOIT nog iemand in je nabijheid laat komen.

Er zijn mensen die dit heel lang vol houden. Ik bewonder ze er stiekem weleens om. Van die stoere einzelgängers die onverschillig in het leven staan. Bij tijd en wijle lijkt me dat wel wat.

Vertrouwen is een wisselwerking

Meestal houd ik het zelf nog geen dag vol. Dat komt mede door mijn persoonlijkheid, maar ook omdat ik weet wat het me oplevert als ik wel weer toenadering zoek – tot God, of tot iemand die ik echt vertrouw. Nader tot God en hij zal tot jou naderen…

Vertrouwen is een wisselwerking: de een schenkt, de ander ontvangt. Al je de ander vertrouwen schenkt, of het ontvangt, maak je beiden het hormoon oxytocine aan dat verbindend werkt. Ook in vertrouwen met God zie je een wisselwerking: hij wil je zegenen, maar blijf jij dan staan om dit te ontvangen?

Vertrouwen, hoe doe je dat?

  • Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Ga dus te voet… Loop langzamer, wordt stiller. Ontdek dat er al zoveel is, voordat jij het ‘maakt’.
  • Gebruik lichaam, ziel en geest om de ander kleine momenten van vertrouwen te geven. Bijvoorbeeld een schouderklopje, een vriendelijk woord. Vertrouwen ontstaat door kleine momenten. Wie geeft, ontvangt.
  • Vertrouwen kun je niet met je hoofd, maar is een hartszaak. Bied je hart aan, maar bewaak daarbij wel je grenzen. Be with those who help your being.

Gebed

God van vrede, open vandaag mijn ogen voor alles waarin U mij vertrouwen wilt schenken.  


 

Mirjam van der Vegt is auteur en stiltetrainer. Ze schreef de Stiltelijn en geeft door het hele land inspiratiesessies. Onthaasting een vaste plek in je leven geven, oefen je tijdens haar QS-stiltetrainingen en stilteretraites. Gratis inspiratie ontvangen kan ook: schuif dan aan bij Mirjams Leestafel.