Jorn en Elvira vertellen over #mensenvandeweg: ‘De avonden waren vol hoop’

Jorn en Elvira vertellen over #mensenvandeweg: ‘De avonden waren vol hoop’

Ben je nieuwsgierig naar Mensen van de Weg, maar twijfel je nog of het wat voor je is? Lees dan hoe hosts Jorn en Elvira, die eerder dit jaar hebben ‘proefgedraaid’, terugkijken op het traject.

Jorn, student en wonend in Utrecht, zag de oproep om proef te draaien met Mensen van de Weg. Hij werd als host gekoppeld aan vijf stadgenoten die zich hadden aangemeld als deelnemer. Jorn: ‘We kenden elkaar dus niet, maar we bleken al snel een klik te hebben, omdat we min of meer in eenzelfde levensfase verkeren. Net student-af, of nog aan het eind van de studie en jonger dan 30 jaar. De groep bleek prima qua grootte. Er ontstond snel een vertrouwde sfeer waarin we open konden spreken met elkaar.’

Ook Elvira las de oproep van hosts en er ‘klikte iets’ van binnen. ‘Eigenlijk kwam de oproep op een slecht moment voor mij, want ik had net besloten wat gas terug te nemen. Maar het liet me niet los. In mijn geval moest ik zelf deelnemers werven om te kunnen starten. Dat was nog best spannend, want ik woon in Zeeland midden in de Biblebelt en ik wilde niemand voor het hoofd stoten. Uiteindelijk vormden we een groep van vijf mensen, met uiteenlopende achtergronden en karakters.’

Hoe ziet een gemiddelde avond van Mensen van de Weg eruit?

Jorn: ‘De avond heeft een vaste structuur. Wij begonnen om 18.30 uur met een gezamenlijke maaltijd. Dat helpt ook om elkaar als groep beter te leren kennen. Rond 20.00 uur begonnen we met het inhoudelijke deel tot ongeveer half tien, tien uur.’

Elvira: ‘Het traject is bedoeld om ongeveer tien avonden te vullen. Wij besloten als groep niet vooraf samen te eten, omdat dit met kleine kinderen niet goed lukte. Maar dat is ook fijn aan Mensen van de Weg, je kunt zelf een vorm vinden die bij je groep past. Elke avond begint met een levensvraag. Ik begon dan vaak als eerste iets persoonlijks te vertellen, waardoor er snel vertrouwen kwam om eerlijk en open dingen met elkaar te delen. Vervolgens lees je een stuk uit de Bijbel, over het leven van Jezus, dat past bij deze levensvraag. Daarna bespreek je de vragen erbij. Je bent daarbij steeds aan het spiegelen;  hoe ging Jezus om met deze levensvraag en hoe ga ik er zelf mee om? De avonden werden vaak met iets symbolisch afgesloten, zoals het schrijven van een brief aan jezelf.’

Wat wordt er van je verlangd als host?

Jorn: ‘Als host ben je zelf ook deelnemer. Ik heb dit meteen aan het begin van het traject heel duidelijk gezegd. Er is geen hiërarchie, of iemand die de leiding heeft. Vanwege het praktische aspect, de avonden vonden plaats bij mij thuis, heb ik de eerste twee avonden voorbereid, maar daarna heb ik het stokje overgedragen. Zo draag je de avonden samen.’

Elvira: ‘Bij de trainingsdag voor hosts schrok ik in eerste instantie, want ik was de enige zonder theologische opleiding! Gelukkig werd er al snel gezegd dat het helemaal niet nodig is om theologisch onderlegd te zijn. Er zijn namelijk geen ‘goede’ antwoorden. Qua tijd was ik ongeveer een uurtje per week kwijt aan voorbereiding. Als host merkte ik dat ik de eerste avonden voor de groep stond, maar dat het gaandeweg echt iets werd dat we samen deden. Wel bleef ik als host in de gaten houden of iedereen op de avond aan bod kwam en lette ik op de tijd.’

Wat blijft je bij van deze avonden?

Jorn: ‘Alle deelnemers waren op zoek naar houvast, na een periode van teleurstelling. Dat gold ook voor mezelf. Ook ik was  op zoek naar waar ik pas in het christelijke plaatje. Het was erg mooi om te merken dat de avonden zo vol hoop waren. Ik ben erg onder de indruk van de mooie verhalen en de mooie mensen die ik heb ontmoet. En ik ben veel verrast. Door God en door elkaar.’

Elvira: ‘Zoveel! Ik ben niet gelovig opgevoed en heb hierdoor lang geworsteld met ‘hoe het moet’. Ik probeerde te zijn als de andere gelovigen. Door dit traject en de gesprekken kwam ik erachter dat iedereen zijn eigen manier van geloven heeft. Het is prima als ik dus mijn eigen weg hierin zoek. Ik ben door Mensen van de Weg milder geworden naar mezelf en naar anderen.’


Meer weten over Mensen van de Weg, lees hier verder.