Ntjam Rosie: ‘Get out there en doe iets met het leven dat je gegeven is’

Ntjam Rosie: ‘Get out there en doe iets met het leven dat je gegeven is’

Jazz, funk, R&B, gospel…. De muziek van zangeres Ntjam Rosie is niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Op vrijdag 18 augustus staat deze bevlogen en veelzijdige zangeres op het Graceland festival. ‘Als ik op het podium sta, wil ik contact voelen met het publiek.’

Je hebt al 5 platen uitgebracht en eind dit jaar komt ‘Breaking Cycles’ uit. Waar komt die enorme drive vandaan?

‘Ik ben geboren in Kameroen onder andere omstandigheden dan hier. Niet dat het heel arm was, maar ik had daar minder toekomstperspectief. Maar er is in Kameroen wel altijd een grote nadruk op onderwijs, dus toen ik in Nederland kwam, was ik heel gemotiveerd. Ik wilde in ieder geval bij de beste van de klas horen.

Die gedrevenheid heb ik zowel persoonlijk als zakelijk. Ik wil altijd groeien, een stapje verder komen. Ik wil niet op een bepaald niveau blijven hangen. Ik heb dit leven gekregen, en zolang ik de vrijheid heb, de kansen heb, dan ga ik die benutten ook. Ik zie mezelf als een van de geluksvogels die alles kan leren wat ik wil. Ik vind dat echt een heel mooi en krachtigs iets.’

Ik wil altijd groeien, een stapje verder komen

Waar gaat je nieuwe plaat ‘Breaking Cycles’ over?

‘De muziek die ik maak, gaat altijd over waar ik op dit moment in mijn leven mee bezig ben. En ik zit nu in een transitieperiode. Een tijd van keuzes maken, bepaalde dingen niet meer doen, zoeken naar vrijheid. De tijd is aangebroken om een nieuwe fase in te gaan. Een fase waarin ik meer druk aan kan, omdat ik meer ervaring heb dan een paar jaar geleden.

En ik ga op deze plaat terug naar waar het allemaal begon, in Kameroen, waar ik altijd zong en danste. En toen kwam ik hier en werd ik een beetje een serieuze jazzy lady. Maar ik dacht: Wat is er gebeurd? Ik hou van bewegen! Hoe ben ik dat kwijtgeraakt? Ik wilde dat terugvinden, die beweging. De muziek op mijn nieuwe plaat is daardoor iets funkyer, 90’s, R&B.’

Wat wil je overbrengen met en door je muziek?

‘Ik zie in de maatschappij meer afstand tussen mensen. De polarisatie neemt toe. Er heerst een angstcultuur. Allemaal dingen die niet heel erg gezond zijn voor onze samenleving. Het is een tijd waarin heling nodig is, liefde en bewustzijn. Als artiest heb ik een platform om een ander geluid te laten horen, dan wat je zoveel hoort in de ‘grote stem’ van de media.

Mijn stem is veel kleiner, bijna een niche, maar ik doe mijn best om mensen te inspireren. Ik geloof erg in de kleine stappen, zoals nadenken over wat je koopt, hoe je met elkaar om wilt gaan, hoe je de planeet achter wilt laten. De thema’s zijn groot, maar de oplossingen ‘klein’. Maar die kleine veranderingen kunnen het begin zijn van communities en bewegingen die voor verandering kunnen zorgen.’

Mijn stem is veel kleiner, bijna een niche, maar ik doe mijn best om mensen te inspireren

Welke rol speelt het geloof voor je?

‘God is in alle aspecten van mijn leven. Bij alles wat ik doe, waar ik over droom, daar betrek ik God bij. God is een constante factor in mijn leven. Ik geloof dat Jezus voor mij gestorven is, en dat Hij daarna is opgestaan. In dat deel ben ik vooral geïnteresseerd. Hij is opgestaan, zodat wij dat ook kunnen doen. Dus doe iets met het leven dat je gegeven is! Get out there. Zoek God om te weten wat jouw plaats is. Dat is voor iedereen weer iets anders. Ik weet heel goed wat mijn plek is, de muziek maken die ik maak. Al is het niet altijd makkelijk, want ik wil ook wel in de top 40 staan. Maar dat is niet het pad dat ik moet bewandelen.’

Get out there. Zoek God om te weten wat jouw plaats is

Je hebt op veel verschillende podia gestaan: van het North Sea Jazz Festival tot de Wereld Draait Door. En binnenkort sta je op het podium van Graceland Festival…

‘Elk optreden en elke setting is anders. Maar waar ik ook sta: ik ben geen ‘performer’ in de zin van dat ik mijn ‘ding’ doe en weer ga. Mijn talent is contact maken. Als ik op het podium sta, wil ik contact voelen met het publiek. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ik zo’n grote artiest zou zijn in een stadion. Dat is niet mijn manier.

Het is mijn opvatting dat energie maar tot zover van je af kan stralen… op een gegeven moment stopt het. De mensen zien je dan wel staan op het podium, maar het contact is dan weg. Dat speciale contact, de stardust die je als artiest wilt uitstrooien is er dan niet. Dus ik ben meer van de iets kleinere settings en optredens en ik zie dan ook uit naar het Graceland Festival!’


Ntjam Rosie (1983) werd geboren in Kameroen, maar emigreerde op haar negende samen met haar moeder naar Nederland. Ze ging studeren aan het conservatorium Codarts in Rotterdam en ontwikkelde zich tot een veelzijdige zangeres. Ze staat op 18 augustus op het podium van het Graceland Festival.