Lazarus tipt: Rikko’s brug, Jannekes essay en Alvins gedachtegoed

Lazarus tipt: Rikko’s brug, Jannekes essay en Alvins gedachtegoed

Lazarus tipt de meest interessante berichten, filmpjes en boeken die deze week voorbij kwamen. Geniet ervan in je weekend! 

Bruggen bouwen

We gaan ze halen (met o.a. Rikko Voorberg) bouwt zaterdag 30 september een symbolisch, halve brug over het IJ. De brug begint op de stoep van het Eye Filmmuseum en is een protest tegen het beleid van de Europese lidstaten die beloofden om voor September 2017 160.000 vluchtelingen uit onder andere Griekenland en Italië onderdak te bieden. Nog geen derde van het beloofde aantal heeft een daadwerkelijk plek gevonden elders in Europa. We gaan ze halen voerde al eerder actie tegen dit overheidsbeleid. Zaterdag sluiten ze aan bij een internationale actie: op 20 plekken in Europa worden soortgelijke protestbruggen gebouwd. Wil je meer weten of meebouwen? https://www.facebook.com/events/164749354076076/

Lesje zelfreflectie

Het moet anders! is de titel van het essay waarmee Janneke Stegeman afgelopen zaterdag afscheid nam van de titel Theoloog des Vaderlands. Ze beschrijft erin hoe belangrijk het is om je als witte Nederlander bewust te zijn van de Westerse context van het christendom waarmee je bent opgegroeid. En hoe die zelfreflectie bijdraagt aan een betere wereld.

Alles moet anders!, bevrijdingstheologie voor witte Nederlanders, Janneke Stegeman, € 4,99

 

Het gedachtengoed van Alvin

Ooit gehoord van Alvin Plantinga? Deze filosoof stelt dat geloof en serieuze filosofie niet met elkaar in conflict zijn, maar dat geloof juist kan bijdragen aan eeuwigdurende problemen in de filosofie. Deze week verschenen er twee filmpjes waarin moderne filosofen uitleggen wat zijn invloed is geweest en wat zijn nalatenschap inhoudt. Plantinga won eerder dit jaar al de prestigieuze Templeton Prize, een prijs voor iemand die een exeptionele bijdrage heeft geleverd aan de spirituele dimensie van het leven. Tomáš Halík, Jean Vanier en Jonathan Sacks hebben de prijs eerder gekregen.

Geloven moet je doen

Met dogma’s heeft hij niks en geloof, daarover moet je niet praten, dat moet je doen. Voor dit filmpje maakt hij een uitzondering… Ontmoet de bijzondere jezuïet Gregory Brenninkmeijer: