Een louterende track voor iedereen die worstelt in het donker van de nacht

Een louterende track voor iedereen die worstelt in het donker van de nacht

Sommige muziek spreekt, zonder dat er woorden aan te pas hoeven te komen. Zoals de track Dark was the night, cold was the ground van Blind Willie Johnson uit 1927.

De song van Blind Willie Johnson ‘verklankt’ de doodstrijd van Jezus tijdens zijn kruisiging. De diepe duisternis wordt door de straatmuzikant en evangelist gevangen in de onheilspellende klanken van de slide-gitaar. Combineer dit met de kreunende klaagzang die de straatarme muzikant aanheft, en je hebt het perfecte recept voor kippenvel en koude rillingen op de rug.

Een vertolking van angst, lijden en eenzaamheid

Andere stemmen beweren dat de klanktaal vooral gaat over de worsteling van Jezus in Gethsemane. De papieren hiervoor zijn trouwens ook best geloofwaardig. De titel van de track lijkt in deze gedachtegang afkomstig van de hyme Gethsemane, geschreven door de Engelsman Thomas Haweis in 1792. Britse zendelingen introduceerden rond de 19e eeuw het lied onder de slaven in de VS.

Maar de song gaat over meer dan Getsemane of de kruisiging. Het is niet voor niets dat talloze muzikanten de song bejubelen en proberen te coveren. Deze vertolking van angst, lijden en eenzaamheid resoneert en raakt de gevoelige snaar bij mij en ontelbare anderen.

Het levensverhaal van de muzikant past naadloos bij zijn geluid. In 1945 overleed hij in bittere armoede aan malaria. Hij vond zijn laatste rustplaats in de koude grond van een vergeten kerkhof in Beaumont, Texas.

Luister de song een paar keer per jaar, en prevel een gebed voor iedereen die worstelt in het donker van de nacht.

Dark was the night, and cold the ground

On which the Lord was laid;

His sweat like drops of blood ran down;

In agony he prayed: Father, remove this bitter cup,

If such Thy sacred will;

If not, content to drink it up

Thy pleasure I fulfill. (Fragment Gethsemane)