Wat krijg je als je negro spirituals mixt met black metal? Luister en huiver

Wat krijg je als je negro spirituals mixt met black metal? Luister en huiver

Vergeet alle ophef over ‘kind van de duivel’ van rapper Jebroer. Dat is kinderspel en gebrabbel als je het vergelijkt met Zeal & Ardor.

Zeal & Ardor stond eerder dit jaar op het Best Kept Secret Festival. Ik kwam de muziek toevallig op het spoor en dacht (naïef als ik ben) dat ik een soort alternatieve negro spirituals beluisterde, maar niets is minder waar. Het muzikale brein Manuel Gagneux neemt mij in zijn debuutalbum mee naar de Verenigde Staten in de tijd van de slavernij.

Omgekeerde gospelsongs

Na een paar minuten verschiet ik van kleur. Potverdorie, ik luister hier naar een soort van omgekeerde gospelsongs! Het debuutalbum Devil Is Fine is een crossover van (black) metal, delta blues en negro spirituals. De zanger kwam op het idee door een gesprekje in een chatbox waar iemand hem voor de grap uitdaagde om ‘nigger-music’ te combineren met black metal.

Het bracht hem tot de volgende vraag. Wat zou er gebeurd zijn met de traditionele gospels als destijds de slaven in Amerika niet bekeerd zouden zijn tot het christendom, maar zich er juist tegen verzet hadden? Wat als de zwarte bevolking door middel van satanische rituelen en liederen zich had afgezet tegen de christelijke overheersing en de daarmee gepaard gaande dwang tot bekering?

Luister en huiver. De plaat afspelen neemt nog geen 25 minuten in beslag. De plaat verwerken minimaal het dubbele.