Lazarus tipt: Beatrice over veiligheid, Alain bij Café Weltschmerz en de nieuwe Blade Runner 2049

Lazarus tipt: Beatrice over veiligheid, Alain bij Café Weltschmerz en de nieuwe Blade Runner 2049

Het weekend is in zicht. Dit waren de beste, interessantste stukken en fragmenten van de afgelopen week. Geniet ervan!

Verlangen naar veiligheid

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf heeft een persoonlijk essay geschreven waarin ze uitlegt hoe je als christen zou moeten omgaan met het kwaad in deze wereld. Beatrice schreef Heilige Strijd op verzoek van de Protestantse Kerk Nederland.
Zelf zegt ze over het essay: ‘Je kunt het boek samenvatten in deze vraag: heb je als christen een eigen manier om na te denken over terrorisme en een eigen opdracht om anders bezig te zijn met veiligheid? Mijn antwoord is: ja. Het boek is geen academische studie, maar een essay: een zoektocht naar een eigen standpunt. Het is een handreiking. Ook een christen mag zeggen dat hij bang is.
Het motto – ‘het verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad’ – komt uit het Bijbelboek Ezechiël: Ze zullen niet meer door andere volkeren worden geplunderd en niet meer worden verslonden door de wilde dieren, ze zullen veilig wonen en niemand zal ze nog opschrikken. Daarin resoneert het visioen van Jesaja, die te midden van grote beroering een prachtig vergezicht aanreikt.’

Heilige strijd is vanaf 24 oktober beschikbaar en wordt uitgegeven door het Boekencentrum.

 

Weltschmerz met Alain

Blogger Alain Verheij was te gast bij Café Weltschmerz: een youtube-programma dat wordt gepresenteerd door psychiater en TPO- columnist Esther van Fenema. Hij vertelt er over de stand van de secularisering in Nederland, theoloog zijn buiten de muren van de kerk en hij gaat zelfs in gebed.

Blade Runner

Blade Runner 2049 wordt door een aantal recensenten al de film van het jaar genoemd. Lovende recensies diverse kranten en bladen. Op de Amerikaanse site Sojourners vind je een ook enthousiaste recensie, maar wel met een kritische kanttekening:

‘Liberation doesn’t have quite the same effect when it’s done by white people, for other white people’

Dagsluiters met Marieta

Lazarus.nl – eindredacteur Marieta van Driel was deze week de dagsluiter in het programma Thuis op 5 op Npo radio 5. Vanavond kun je haar nog één keer horen rond 23.40 uur, en de andere avonden zijn terug te luisteren via https://www.eo.nl/radio5/tag/dagsluiter/