Garbage: Een wonderlijke mix van politiek protest met esoterische flair

Garbage: Een wonderlijke mix van politiek protest met esoterische flair

Voor zangeres Shirley Manson van Garbage is het duidelijk: de Apocalyps voltrekt zich voor onze ogen. 

De band Garbage timmert al vanaf de jaren negentig aan de weg, maar het is het recente No Horses dat echt mijn aandacht weet te vangen. Een soort wonderlijke mix van politiek protest met esoterische flair. De hemel huilt, de zon schijnt niet meer en de maan bevind zich in een staat van shock. Yep, Garbage is er zeker van. De Apocalyps voltrekt zich voor onze ogen.

De videoclip van No Horses zit vol protestmarsen, politiegeweld en ander wereldleed. Zangeres Shirley Manson gekleed in smetteloos wit, en een bloedrode cape wast de bloedende voeten van drummer Butch Vig.

Waarom de paarden?

En wat doen de paarden nu precies in de videoclip? Ik moest zelf denken aan de paarden uit de Openbaring aan Johannes. Maar de schoonheid van de paarden misstaat, dus dat kan eigenlijk niet.

Shirley vertelt waar het grondidee van de song vandaan komt: ‘I was driving through the Scottish countryside last year and looking at these fields of horses and thinking, what will happen to them when we don’t need them as much as we once did?’ she said. ‘When they’re no longer working beasts, what will happen to the horses? So it’s an imagining of the future where the authorities destroy anything that doesn’t make large amounts of money.’

Een wereld waarin het recht wordt verdraaid om de eigen rijkdom veilig te stellen. Waarin mensen hun gezicht kwijtraken door beeldschermen met nummers en statistieken. En de schoonheid van mens en dier het moet afleggen tegen de efficiëntie van de machine. Garbage kijkt me aan en vraagt: ‘Zo’n wereld staat aan het begin van het einde. Toch?’