Een plusje voor Facebook, jawel.

Een plusje voor Facebook, jawel.

Rikko Voorberg geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag.

Een plusje voor Facebook, jawel.

‘Wat jullie in het oor gefluisterd wordt, schreeuw dat van de daken’, is een zinnetje uit de tekstlezing vanochtend. En ‘alles wat heimelijk beweegt, zal aan het licht komen’. Hoppa. Het is Facebook, en Twitter en alles. Schreeuwen en aan het licht brengen, van wat dan ook. Puppies, felgebarende kamerleden achter glas-in-lood die nog niet akkoord kunnen gaan met het regeerakkoord. Ze wanen zich onbespied, maar er zijn altijd journalisten die een schaduwspel optellen bij een in het oor gefluisterd zinnetje en vervolgens de conclusie van de daken schreeuwen.

Het zijn meningvormingsdagen. De ene helft van mijn tijdlijn spuwt walging uit over de regeringsplannen, de andere helft verdedigt, looft, prijst en vergoelijkt. Beide staan met chocoladeletters in de tijdlijn. Het hele schreeuwen van de daken en aan het licht brengen, hebben we wel begrepen uit de teksten.

En toch durven ze het

Het lijkt zo makkelijk, maar het vergt nogal vertrouwen om zo stevig je mening neer te zetten op Facebook. Jesse Klaver komt met een evaluatie van het regeerakkoord en elke tweede reactie is een verwijt dat hij weggelopen is van de tafel en nu dus zijn vrolijke smoelwerk moet houden. Rabbijn Lody van der Kamp neemt publiekelijk afscheid van zijn geliefde CDA waar hij zo hard voor heeft gewerkt. Het zijn opmerkingen die wind vangen en iedereen die ze plaatst weet dat. En toch durven ze het. Omdat er vertrouwen is. Vertrouwen in de eigen overweging, vertrouwen in vrienden, online en offline.

Dat probeert Jezus van Nazareth aan te brengen, als hij zegt: ‘Niets is verborgen dat niet onthuld zal worden en niets is geheim dat niet bekend zal worden. Wat ik jullie in het duister zeg, spreek dat uit in het volle licht en wat jullie in het oor gefluisterd wordt, schreeuw dat van de daken.’ Je zou die leerlingen Facebook gunnen, want dat maakt alles een stuk makkelijker. Dat smult van onthullingen en is precies gemaakt voor onthullingen. En gezien alle reageerders en reaguurders is de bemoediging die volgt ook niet nutteloos: ‘Wat kosten twee mussen? Bijna niets. Er valt er niet één dood neer als de Heer het niet wil. En bij jullie zijn zelfs alle haren op je hoofd geteld.’

Jezus stuurt klokkenluiders de wereld in

Het gaat niet per se over verkiezingsprogramma scoops. Of een incontinent regeerakkoord, volkomen doorgelekt voordat dit de bedoeling is. De uitspraak is wel algemeen bedoeld: niets kán verborgen blijven, kom maar door. Gooi het er maar uit, vertel het maar, álles komt aan het licht. Jezus van Nazareth stuurt klokkenluiders de wereld in. Met de boodschap dat de huidige politiek voorbij is, dat achterkamertjes niet verborgen kunnen houden wat de ziel is van een regeerder en dat slimme retorische trucs uiteindelijk niet zullen verhullen wat je echt wilde.

De vele bomen die mensen opzetten over het regeerakkoord verhullen een beetje het bos voor me. Ik weet niet of ik geïnteresseerd ben in koopkracht. En of ze nou wel of niet hadden moeten breken vanwege het kinderpardon. Ik wil het hart zien. Ik vertrouw Segers als hij zegt dat het een bittere pil is en wordt pisnijdig van Rutte die in het jeugdjournaal zegt dat verruiming van de toepassing van het Kinderpardon naar iets meer dan de huidige twee procent niet kan. Want dat zou een aanzuigende werking hebben op andere vluchtelingen die met hun kindertjes hierheen zouden komen. Nu is het jeugdjournaal niet de beste bron van kennis, maar toch. Als dit het hart is?

Niet je eigen feestje vieren

Paulus schrijft dat een christelijke gemeente moet profeteren. En dat betekent dat een ongelovige buitenstaander bij binnenkomst ‘door iedereen beoordeeld en terechtgewezen wordt.’ Het staat er letterlijk en is natuurlijk een dramatische beschrijving. De zinnen die er op volgen, tonen iets meer wat hij bedoelt – al weet ik niet of het veel zin heeft, omdat elke Westerse lezer ongeveer is afgehaakt. Maar dit wil hij zeggen: ‘Alles wat hem heimelijk beweegt, zal aan het licht komen en dan zal hij zich ter aarde werpen, God aanbidden en zeggen: Waarlijk God is in uw midden.’

Paulus maakt er een punt van dat gelovigen niet een eigen feestje moeten vieren. In hun eigen jargon, onder elkaar. Hij zou willen dat er een klimaat heerst dat ontmaskerend werkt naar iedereen. En met beoordeling wordt bij Paulus geen makkelijk oordeel genoemd. Maar een hoopvolle omgeving kan de cynicus spiegelen. En een omgeving waar men toegeeft aan elkaar hoe hard je kunt falen, kan de mooi-weer-speler pijnlijk doen breken – pijnlijk en helend. Omdat wat hij of zij ziet, waarder is dan de eigen facade.

Die waarheid, die ontmaskering, van mijzelf. En van een ander die dat wil. Omdat niets verborgen kan blijven – en het intens bevrijdend is als het niet meer verborgen hoeft te blijven, omdat je veilig bent in de zorg van de Voorzienigheid – dat is de hoop van de tekst. Ook in regeerakkoord en meningsvormingtijd. En dat zal altijd meer gaan over de ziel, dan over het uiterlijk. Meer over het hoe en waarom, dan over het wat. En meer over mij dan over de ander. Lang leve het licht, omdat het ons hart zoekt.

Jeremia 37:1-21

1 Korintiërs 14:13-25

Matteüs 10:24-33