5 tips om je dromen om te zetten in daden

5 tips om je dromen om te zetten in daden

Reinier weet het zeker: bijna iedereen wil het goede doen. Maar de stap om dromen, idealen en passies in praktijk te brengen is vaak lastig. Daarom helpt hij je op weg met 5 tips. 

Ik ben afgelopen tijd veel sceptischer geworden over het begrip ‘erfzonde: dat mensen al bij geboorte slechte dingen doen en schuld dragen. Ik herinner me nog hoe de dominee in de kerk van mijn jeugd het uitlegde aan de hand van het geklaag van baby’s. Daarom had die baby ook Jezus nodig, was de move die hij vervolgens maakte.
Ik vond het toen al vreemd: was het echt nodig om baby’s zwarter te maken teneinde Jezus’ licht te zien?

Inmiddels heb ik zelf een baby en ik heb lang gezocht, maar erfzonde heb ik nog niet in hem gevonden. Sterker nog, ik zie mijn zoon vooral heel behulpzaam zijn. Als mijn telefoon valt, pakt hij ‘m al waggelend en vallend op om en reikt hij hem aan. Als we aan het eten zijn, geeft hij me uit zichzelf wat eten van zijn bordje. Als hij aan het spelen is, zie ik hem vooral zijn pop aaien en knuffelen.

Ik zie dat ook bij de volwassenen. Bijna iedereen is welwillend, heeft idealen, wil het goede. Zeker, we verschillen in onze ideeën bij dat goede, maar niet eens zoveel. Ik voel me dus vrij uit te gaan van jouw goede wil, beste lezer. Ik heb een vooroordeel over jou, en dat is dat je idealen hebt en die graag in de praktijk wilt brengen. Maar hoe begin je? 

1. Neem jezelf niet serieus in jezelf niet serieus nemen…

Het is heel gebruikelijk de menselijke kleinheid te benadrukken. Er is een enorm heelal ontdekt – wij zijn niets in dat enorme heelal. We horen elke dag wereldnieuws – wat kun je als individu beginnen? Zelf onze eigen hersenen, daar hebben we niet alle controle over.
Maar als je echt iets wilt met je idealen, n
eem je eigen gevoel van kleinheid dan niet zo groot. Wees wat minder calvinistisch dan je seculiere buren. Word geen self-fulfilling prophecy. Geloof heeft bergen afval verzet. Bergen cynisme. Bergen geld. Ook jij kunt meer dan je denkt.

2. Wees niet radicaal

Zou je prompt een radicalo worden, van alles gaan oppakken? Dan ben je twee weken later burn-out. Je kunt veel, maar niet alles.
Sluit daarom compromissen. Een dag heeft maar 24 uur. Jij één lijf. Jij leest nu een artikel op Lazarus en je bent nu niet bij een eenzame oma op bezoek, niet in Sudan om daar de honger te lenigen, geen taalles aan het geven aan asielzoekers. Foei.

Of niet foei. Je hebt in elk geval een keuze gemaakt. Een compromis gesloten. Je kunt niet anders. Je bent God niet. God heeft alle handen van de wereld, jij maar twee.

3. Volg je talenten

De een kan dit goed, de ander kan dat. Volg daarom je talenten en kijk naar je mogelijkheden. De een heeft veel tijd, maar weinig geld – dan wordt tijd van je gevraagd. Een volgende heeft veel geld maar weinig tijd – dan wordt geld van je gevraagd. 

‘Geld heb ik niet, maar wat ik wel heb, geef ik u…’, zegt Petrus. Oftewel: specialiseer je. Er is geen standaardrecept. Als iedereen vluchtelingen gaat halen, regel jij het onderdak. Als iedereen ‘in de wijk’ bezig is, moet jij misschien wel ‘in het weiland’ aan de slag.

4. Luister naar je woede

Het is onze ‘eigen’ onvolprezen Rikko die woede weer op de kaart heeft gezet. En terecht. Woede is je kompas voor onrecht. Het is de emotie die je wakker en actief maakt. Daar is het voor uitgevonden. Luister daar dus naar.
Je boosheid zegt namelijk ook iets over je eigen idealen. Waar ben je vandaag boos over? Waar was je gisteren boos over? Je was boos, geïrriteerd, chagrijnig, wat dan ook. ‘Laat de zon niet ondergaan over je boosheid’, maar pak het op.

5. Begin dichtbij

Als Jezus vraagt ‘je naaste’ lief te hebben, is dat dus iemand die ‘naast’ je is, dichtbij. Je ‘neighbor’ staat er in Engelse vertalingen dan ook. Je buur. Dat kan natuurlijk ook iemand zijn die je ontmoet (denk aan de Barmhartige Samaritaan) of die je zelfs via de tv hebt leren kennen. Zo concreet is het.

Jezus vraagt niet ‘de mensheid’ lief te hebben, maar degenen die je ontmoet. Daarvoor zijn geen plannen nodig, commissies of boeken. Dat begint met luisteren naar diegene die op je pad komt en je afvragen wat op dat moment, op die plek, het beste is om te doen.

Tot slot nog een verhaal.
Rabbijn Pinchas legde zijn leerlingen de vraag voor hoe we het moment herkennen wanneer de nacht eindigt en de morgen begint.
‘Is dat het moment wanneer het zo licht is, dat we in de verte een hond van een schaap kunnen onderscheiden?’, vroeg een leerling.
‘Zeker niet’, antwoordde de rabbijn.
‘Is dat het moment dat we een dadelboom van een vijgenboom kunnen onderscheiden?’, vroeg een ander.
‘Ook niet!’, zei de rabbijn.
‘Maar wanneer komt dan de morgen?’, vroegen de leerlingen.
‘Wanneer we in het gezicht van welk mens ook kijken en onze broeder of zuster in hem of haar herkennen’, zei rabbijn Pinchas. ‘Als we dat nog niet kunnen, is het nog nacht.’