Vlinders met Kerst

Vlinders met Kerst

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6:00 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag. 

Vlinders met Kerst

Nog een paar dagen. Voor de een met de tong op de schoenen richting vakantie, voor de ander nog even heel hard werken om alles voor elkaar te krijgen, financien afronden, laatste facturen en declaraties, voorbereiden kerstmaaltijden, nog even kaartjes op de bus,  je weet wel.

Maar het kan ook een tijd van hoop zijn, een tijd van stralende ogen en vlinders in de buik. Niet echt het jaargetijde voor vlinders, maar hé, het is dan ook heel onwaarschijnlijk dat Jezus van Nazareth in de winter geboren is. Wat zouden die herders dan in het veld doen?

Op deze vroege ochtenden gaan de teksten over hoop, over zelf doen, over het feit dat het begonnen is; die wereld waar we ergens heel diep weg naar verlangen. En vanochtend is de eerste lezing een fragment uit een van de grootste liefdesgedichten uit de menselijke geschiedenis, het Hooglied. Juist met Kerst, de tijd van verwachting. Nog even een paar dagen. En dan vieren we het weer. Dat het allemaal begonnen is.

Hooglied.

Hoor! Mijn lief!
Kijk! Hij komt,
springend over de bergen,
dansend over de heuvels.
Als een gazelle is mijn lief,
als het jong van een hert.
Kijk! Hij staat al bij de muur.
Hij blikt door het venster,
tuurt door de spijlen.
Mijn lief roept mij toe:
‘Sta op, vriendin!
Mooi meisje, kom!
Kijk! De winter is voorbij,
voorbij zijn de regens, weggegaan.
De bloemen zijn verschenen op het veld,
nu breekt de zangtijd aan,
het koeren van de duif klinkt op het land.
De vijgenboom is al vol vruchten,
de wijnstok rankt en geurt.
Sta op, vriendin,
Mooi meisje, kom!
Mijn duif in de rotskloof,
verscholen in de bergwand,
laat mij je gezicht zien,
laat mij luisteren naar je stem,
want je stem is zo lieflijk,
je gezicht zo bekoorlijk.’

Meer is even niet nodig vanochtend… Nog één dag te gaan. Tot morgen!

Hier vind je drie tekstgedeeltes die Rikko vanochtend las.