Lazarus tipt: Friese foto-expo, Karl Barth docu en LHBT’ers & de kerk

Lazarus tipt: Friese foto-expo, Karl Barth docu en LHBT’ers & de kerk

Even verstilling proeven tijdens een prachtige foto-expo, een docu over een van de grootste theologen of meepraten over de veiligheid van LHBT’ers in de kerk? Lees meer in deze Lazarus tipt! 

Foto-dominee

foto expo blijekerkBen je, ga je of woon je toevallig in het Noorden van het land? Ga dan langs Ferwert! Daar kun je namelijk het werk zien van dominee en fotograaf Maarten Boersema. Maarten werd in 2014 dominee in het Noord-Friese Blije en maakte beelden van zijn leven als dorpspredikant. De foto’s zijn verzameld in een boek én je kunt ze tot 27 oktober zien in een prachtige expositie. Maarten: ‘Alleen al de plek is meer dan een bezoek waard: je vindt er verbeelding, verdieping en verstilling. In en rond een prachtige boerderij in het vlakke Friese kleilandschap vind je tientallen foto’s die op verschillende wijze zijn afgedrukt. Ze weerspiegelen iets van het leven: vol vreugde en lijden, vol plezier en tegenslag, vol liefde en strijd.’

Alle info over de expositie vind je hier. (Ook de foto boven is een foto van de expo).

Vind je het leuk om Maarten te volgen? Onlangs werd hij dominee in Leiden en lanceerde de website beleidendekerk.nl waar hij opnieuw een inkijkje geeft in zijn werk, maar dan nu als stadsdominee. 

Docu Karl Barth

Gods vrolijke verzetsstrijder: zo heet de documentaire over het leven van de Zwitserse theoloog Karl Barth die zondag wordt uitgezonden. Barth overleed 50 jaar geleden, maar zijn denkbeelden zijn van grote invloed geweest op de theologie. Regisseur Peter Reichenbach geeft een inkijkje in de theologie, maar ook in het veelbesproken privéleven van Barth, die door vriend en vijand ‘een groot theoloog’ genoemd wordt.

Meer weten? In dit (Duitse) interview vertelt de regisseur meer over zijn motivatie en de inhoud van de film.
De documentaire wordt a.s. zondag 2 september om 11.30 uur op NPO 2 uitgezonden.

LHBT’ers en de kerk

LHBT’ers en de kerk vormen helaas niet altijd een goede combinatie. Dat kun je ook horen in de video hieronder. Wil jij meedenken over de manier waarop LHBT’ers zich wel veilig kunnen voelen in de kerk? Dat kan op maandagavond 3 september in Ede tijdens het NieuwLicht café over LHBT’ers in de kerk. De info vind je hier.

LHBT’ers en de kerk

Voor veel christenen is het thema ‘LHBT en de kerk’ veel méér dan alleen een discussie op Facebook.

Daarom maakte NieuwLicht deze video met portretten van Gert, Ivo en Esther van Vliet die openhartig hun verhaal delen. Drie heel verschillende verhalen waarin Esther, Gert en Ivo hun visie, keuzes en de rol van de kerk vertellen.

Geplaatst door NieuwLicht op Vrijdag 24 augustus 2018

Jean Vanier over groeien als mens

Wellicht heb je dit filmpje al gezien op onze Facebookpagina, maar hij gaat in de herhaling voor de niet-Facebookers: Filosoof en oprichter van de Ark-gemeenschappen Jean Vanier leest Etty Hillesum. Over hoe je als mens groeit door je hart over te stellen: juist voor pijn.

Enlarge Life

When I spent time with Jean Vanier, I asked him how he measured growth – I had come from a “church world” (gross term) where measurement never seemed to be about discovery, transformation, or growth, but more about about “success” – and he told me that he thought growth was measured by our capacity to be wounded. (What real leadership looks like). That changed my life forever.

Here’s a piece with Jean talking about growth, enlarging life, rebirth, and communion with God. // Note: The audio changes quality halfway through because my tears dripped so much into my little makeshift, mini mic amp on my camera that it shorted out.

// Download video here: tinyurl.com/yahsaahf
// More films with Jean vanier: tinyurl.com/ycabusc4
// TWOTP film subscription info: tinyurl.com/y7upsefk

Geplaatst door The Work of the People op Donderdag 30 augustus 2018