Lazarus tipt: LHBT’ers en de kerk, Narnia op Netflix en Bonhoeffer bij de BBC

Lazarus tipt: LHBT’ers en de kerk, Narnia op Netflix en Bonhoeffer bij de BBC

Lazarus tipt weer! Het beste/meest interessante van de afgelopen week voor je verzameld in één artikel. 

God <3 LHBT’ers

Het culturele Friese initiatief IepenUp hield deze week een avond met het thema God loves F*gs. Daar deelden Femke van Hettema en kerkelijk werker Robert Jan Nijland hun verhaal over de manier waarop een plaatselijke kerk omging met homoseksualiteit. Voor Femke een reden om het geloof vaarwel te zeggen. In deze video vertellen ze hun verhaal. Is het herkenbaar voor jou en wil je erover doorpraten? Neem dan contact op met Wijdekerk.nl of Verscheurd.nl: deze organisaties zetten zich in voor de acceptatie van LHBT’ers in de kerk.

Duivel uitdrijven omdat je Gay bent

In IepenUP Live: GOD LOVES F*GS! vertelde Femke van Hettema over hoe ze opgroeide in de Vrije Baptistengemeente Bethel in Drachten. Op haar 13e kwam ze uit de kast waarop men door gebed probeerde om haar van demonen en de Satan te bevrijden. Iets dat een onuitwisbare indruk op haar maakte.

Robert Jan Nijland liep als jonge homo stage in de Bethel kerk en hielp ondanks zijn coming-out een tijdje jonge homo’s op weg naar ‘genezing’, iets dat hij niet snel meer zou doen.

Wat vind jij? Mogen kerken minderjarige homo’s onderwerpen aan gebedsgenezing van hun homoseksualiteit?

Geplaatst door iepenUP op Donderdag 4 oktober 2018

Narnia op Netflix!

Goed nieuws voor de Narnia-fans! Netflix kondigde deze week aan dat ze de rechten in handen hebben gekregen van de reeks en van plan is om ‘series en filmprojecten’ te gaan produceren. De stiefzoon van Lewis, Douglas Gresham, heeft laten weten dat hij het ‘geweldig vindt dat mensen over de hele wereld uitkijken om meer te zien van Narnia en dat alle productie en distributietechnologie het mogelijk maken om de Narniaanse avonturen te leven te wekken over de hele wereld.’

Bonhoeffer-masterclass

Nog op zoek naar een interessante podcast? Eind september wijdde de BBC een aflevering van In Our Time aan de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer. Diverse kenners (o.a. werkzaam aan Cambridge en Oxford) bespreken samen het leven en werk van een van de belangrijkste theologen van de 20e eeuw.

Hier vind je de uitzending.

Op zoek naar God

Een bijzonder artikel in het Amerikaanse New Republic: ‘A liberal’s search for God and faith in a divided country’. Het is een prachtig verhaal van schrijver Brian Mealer die als klein jongetje behalve over God en Jezus ook leert dat er demonen schuilen in de Troetelbeertjes en in het achterstevoren draaien van Stairway to Heaven. Hij vervreemdt van de kerk, maar gaat toch weer op zoek als zijn dochter vragen gaat stellen. En zo stuit hij op een bijeenkomst van The Liturgists … Lees het hier.