Lazarus tipt: Rafaël, een lezing met Christa Anbeek en de Bijbel als afgod?

Lazarus tipt: Rafaël, een lezing met Christa Anbeek en de Bijbel als afgod?

Lazarus tipt een film, een lezing en een goed artikel. Geniet ervan in je weekend! 

Nu in de bioscoop: Rafaël

Je hebt ‘m misschien al wel voorbij zien komen op Lazarus: de film Rafaël die nu draait in de bioscoop. Hierin wordt het verhaal verteld van de Nederlandse Kimmy die verliefd wordt op de Tunesische Nazir. Ze trouwen en zij wordt zwanger, maar dan breekt de Arabische Lente uit en worden de twee gescheiden van elkaar. Nazir waagt vervolgens zijn leven door in een gammel bootjes de Middellandse zee over te steken, maar komt niet verder dan een vluchtelingenkamp. De film heeft een zwaar thema, maar is ondanks dat goed te behappen. Ik was zeer onder de indruk en dat gold ook voor de rest van de zaal tijdens de voorpremière die zaterdag plaatsvond. De Volkskrant vond ‘m goed voor vier sterren. Zeer aanbevolen!

Bijzonder is dat er mensen figureren in de film die zelf gevlucht zijn. Je maakt in deze trailer kennis met hen.

Rafaël: nu in de bioscoop!

Sinds gisteren in de bioscoop: Rafaël. Een zeer bijzondere film over wereldnieuws: over grenzen, dromen en wilskracht, en over de hartverscheurende liefde tussen Kimmy uit Brabant en Nizar uit Tunesië. De acteurs geven een menselijk gezicht aan de verhalen die we elke dag in de media horen en zien, en maken dilemma’s voelbaar en urgenter dan ooit. Heb jij de film al gezien?

Geplaatst door Stichting Vluchteling op Vrijdag 12 oktober 2018

Carel ter Linden in Het Vermoeden

Carel ter Linden is komende zondagochtend te gast in Het Vermoeden. Hij vertelt er over zijn nieuwste boek Bijbelse miniaturen en houdt een pleidooi om de Bijbel te blijven lezen. Zondagochtend om 12.00 uur op NPO 2.

Wat doe je met het onverwachte en het imperfecte?

Op 25 oktober is er in Nijmegen een interessante avond met theoloog en schrijver Christa Anbeek en filosoof Rob Compaijen over kwetsbaarheid. In onze maakbare samenleving is er weinig ruimte voor wat niet perfect is. Ook het onverwachte kunnen we maar moeilijk een plek geven, en daarom treft het ons soms extra hard. Om echt iets te leren van onze ervaringen, zegt Christa Anbeek, moeten ze onderzocht worden. Spel en religie kunnen daarbij helpen, omdat ze allebei gebaseerd zijn op doen alsof, op het creëren van een andere werkelijkheid te midden van deze. Rob Compaijen gaat dieper in op ‘vertrouwen’, want als we iemand vertrouwen, zijn we kwetsbaar: we nemen het risico dat we teleurgesteld worden. 

De avond vindt plaats op donderdag 25 oktober van 19.30 tot 21.00 uur in de Radboud Universiteit in Nijmegen. De toegang is € 5. Meer informatie vind je hier.

De Bijbel als afgod?

Deze week plaatsten we al een artikel over de Bijbel van Rob Bell. Dit stuk is een mooie aanvulling erop. Schrijver John Pavlovitz stelt de vraag of we de Bijbel niet te veel verafgoden? Hij schrijft: ‘Velen van ons hebben de Bijbel als dé steunpilaar van hun geloof, maar niet iedereen begrijpt volledig wat dit Boek nu eigenlijk zegt (dat geld zeker voor het oudste en  vreemdste teksten)…

Het complete artikel (in het Engels) vind je hier.