Lazarus tipt: nieuwe gebedsapp, N.T. Wright over Paulus en God&klimaat

Lazarus tipt: nieuwe gebedsapp, N.T. Wright over Paulus en God&klimaat

Lazarus tipt deze week een nieuwe gebed-app, de Britse theoloog N.T. Wright over Paulus en een discussie over God en het klimaat. 

Bidden met je telefoon

app inner room Persoonlijk vind ik dit wel erg gestructureerd en gedigitaliseerd, maar wellicht vind jij het superhandig: de app Innerroom. Deze app wil je helpen om te bidden en maakt van je telefoon een hulpmiddel in plaats van een afleiding.

Je kunt in de app een visueel ‘prayer board’ aanleggen, er is een mogelijkheid om gebedslijsten te maken en de app geeft je ook gebedstips. Ook kun je aangeven of je een kort gebed wilt doen of tijd hebt voor een langer gebed. En je kunt een ‘gebedswekker’ zetten die je herinnert om te bidden? Uitproberen?

De app is te vinden in de App Store en in Google Play voor Android telefoons.

Lopen voor vluchtelingen

De Nacht van de Vluchteling komt er weer aan: dit jaar vindt de sponsorloop plaats op 15 en 16 juni in 10 steden door het hele land. Je kunt 10, 20 of 40 kilometer lopen en je laten sponsoren. Met dat bedrag wordt noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden in de regio bekostigd. Dat is hard nodig, want er zijn wereldwijd meer dan 68,5 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Meer weten of jezelf opgeven? Ga naar de website van de Nacht van de Vluchteling.

NT Wright en Paulus

Wat maakt Paulus nou zo bijzonder? De Britse theoloog N.T. Wright schreef een biografie over deze bekende apostel en vertelt in dit filmpje waarom hij Paulus zo mateloos interessant vindt. Vanaf mei is de biografie ook in het Nederlands te koop.

Klimaat & God

Het klimaat en onze zorg voor de aarde blijft een belangrijk gespreksonderwerp. Deze week kreeg het gesprek in Amerika ook een religieus tintje: toen Alexandria Ocasio-Cortez zei dat ‘de wereld eindigt over 12 jaar’ als we nu geen actie ondernemen, pareerde de woordvoerder van het Witte Huis dat met de opmerking dat we de klimaatzaken over moeten laten aan een veel hogere autoriteit, waarmee ze waarschijnlijk God bedoelde. Ocasio liet dat niet op zich zitten, en zond onderstaande tweet.

Ook interessant over dit onderwerp: de Engelse emeritus-opperrabijn/theoloog/politicus Jonathan Sacks legt uit wat er nu precies in Genesis staat over de mens die moet ‘heersen’ over de aarde.

“The Stewardship Paradigm” – A short video for Tu B’Shvat

While the Creation narrative clearly established God as Master of the Universe, it also appointed humankind as Master of the Earth. Tu B’Shvat, the Jewish new year for trees, begins this Sunday evening and is a time when we remember our responsibilities to the environment. Watch and share this two-minute video or read the full article here: bit.ly/2RXXVHM #ShabbatShalom #TuBShvatSameach!

Geplaatst door Rabbi Sacks op Donderdag 17 januari 2019