Heb jij het goed? Tijd om je geld weg te geven.

Duurzaam leven is ook: niet alles voor jezelf willen houden. Dus laat maar rollen, die euro's. Hoe kun je je geld het beste weggeven? Wilbert van de Kamp gaat voor jou op zoek naar antwoorden.  

Heb jij het goed? Tijd om je geld weg te geven.

Vroeger hoorde ik het vaak in de kerk: je moet je tienden geven. Tien procent van je inkomen aan iemand geven die het beter kan gebruiken dan jij. Maar bij mij rijzen er altijd een paar vragen als het daarover gaat: hoe kun je het geld dat je geeft nu het beste besteden? Zonder dat er veel aan de strijkstok bij een goed doel blijft hangen? En wie is mijn naaste? Wat is beter: tien mensen in de buurt te helpen of duizend ver weg?  

Met deze vragen houdt de stroming Effective Altruism zich bezig. Filosoof en hoogleraar bio-ethiek Peter Singer schreef er een boek over: The Most Good You Can Do. Interessant om te lezen, maar nu even praktisch.  

Wat kun je doen?  

Een paar tips. Naar een land afreizen om daar een paar weekjes vrijwilligerswerk te doen is zeker niet het beste idee. Het kost meer dan het goed doet en kan zelfs schadelijk zijn.  

Als je geld wilt geven, kijk dan welke organisaties hun geld het meest efficiënt besteden, bijvoorbeeld op de Goede Doelen Monitor.  

Geef liever voor een langere tijd en in één keer een groot bedrag dan meerdere kleinere bedragen. Het werven van donateurs kost goede doelen veel geld en met grote bedragen kan effectiever geïnvesteerd worden.  

Je nog verder verdiepen in geven? Struin eens rond op de website van 80.000 hours. En o ja, als je minder of geen geld te geven hebt betekent het niet dat je vrijwilligerswerk of gift geen nut heeft. 

De komende maanden gaat Wilbert op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Laat het hem weten via [email protected]